• Посилання скопійовано

Індексацію зарплати хочуть скасувати: новація законопроекта «Про працю»

Новий законопроект, який має замінити КЗпП та Закон про оплату праці, вносить зміни до кількох законодавчих актів. Зокрема, за текстом законопроекту про працю виходить, що зарплата не підлягатиме індексації

Індексацію зарплати хочуть скасувати: новація законопроекта «Про працю»

Нагадаємо, що 28 грудня 2019 року КМУ зареєстрував на сайті ВРУ законопроект №2708 «Про працю», який фактично переписує чинне законодавство з праці. Про його реєстрацію ми писали  тут, а про появу тексту цього документу ось тут.

Якщо цей законопроект стане законом, то змін він принесе зі собою багато.

Тож ми починаємо аналізувати ці зміни в окремих новинах. Перша з них стосується можливого скасування індексації зарплати.

 

Чому ми індексуємо зарплату зараз?

За ст. 95 КЗпП заробітна плата підлягає індексації у встановленому законодавством порядку.

Правила нарахування індексації встановлено Законом №1282. За ст. 2 цього Закону об’єктом індексації є й оплата праці. А порядок нарахування індексації зарплати визначено ст. 10 Закону №1282.

Статтею 33 Закону про оплату праці також встановлено обов’язок і правила індексування заробітної плати.

Тобто існують три законодавчі акти, які вимагають такої індексації, і один підзаконний нормативний акт, який встановлює її процедуру.

 

Що зміниться?

Законопроектом «Про працю» не передбачено індексування заробітної плати.

До того ж з дня набрання чинності цього законопроекту втратять чинність КЗпП та Закон про оплату праці. А зі Закону №1282 буде вилучено норми щодо індексації заробітної плати.

Тобто, якщо цей законопроект стане законом, з дня набрання його чинності індексувати зарплату буде не потрібно. Наразі законопроектом передбачається, що він набере чинності через 6 місяців з дня, наступного за днем його опублікування.

Який це буде день, зараз не вгадаєш. Тобто закон може набрати чинності і з першого або останнього числа, і в середині місяця. А зарплата індексується цілком за місяць. Але законопроектом не встановлено жодних перехідних положень.  Тож, до питання, як правильно нарахувати зарплату у місяці набрання чинності цим законом, ми ще повернемося. Сподіваємося, що Мінсоцполітики в цій ситуації теж надасть свої роз’яснення вчасно.

Залишається поки що без відповіді і питання застосування штрафів за ненарахування індексації за періоди до набрання чинності закону. Ніяких окремих положень щодо перевірок щодо нарахування індексації за минулі періоди законопроект не містить.

Проте і штрафи до роботодавців, і проведення перевірок в світлі нового законопроекту – це окрема тема для розмови, якій буде присвячена найближчим часом аналітична стаття на нашому сайті. А ще окремо розповімо про зміни щодо кадрових питань, відпусток та відряджень працівників тощо. Законопроект пропонує багато нового, а ми вже готуємося про це розповісти більше. Тож уважно стежте за нашими новинами!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»