• Посилання скопійовано

Розмір мінзарплати з 1 вересня – 5000 грн: набрав чинності Закон

31 серпня в «Голосі України» було опубліковано Закон «Про внесення змін до Державного бюджету на 2020 рік» №822. Ним передбачено встановлення мінзарплати з 1 вересня у розмірі 5000 грн

Розмір мінзарплати з 1 вересня – 5000 грн: набрав чинності Закон

Як ми вже зазначали, 29 серпня Президент В. Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до Державного бюджету на 2020 рік» №822-ІX (законопроект №3963).

Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Закон №822 було оприлюднено в «Голосі України» від 31.08.2020 р. №157. Відповідно він набирає чинності з 1 вересня 2020 року.

Як й передбачалося законопроектом, з 1 вересня 2020 року мінімальна зарплата становитиме:

  • у місячному розмірі- 5000 грн (зараз 4723 гривні);
  • у погодинному розмірі - 29,2 грн (зараз 28,31 гривні).

Інших норм Закон № 822 не містить. А це  означає, що з 1 вересня:

  • розмір мінімального страхового внеску з ЄСВ збільшиться до 1100 грн, а максимальна база нарахування ЄСВ – до 75000 грн;
  • потрібно буде або збільшувати оклад працівників до 5000 грн або виплачувати їм доплату до нового рівня мінімальної;
  • будуть діяти нові розміри трудових штрафів. Зокрема, штраф за кожного неоформленого працівника та кожну зарплату у «конвертах» обійдуться тепер у 50000 грн за перше порушення (для роботодавців-«єдинників» І-ІІІ груп – залишається попередження).

***

Докладно про наслідки  підвищення мінзарплати, ми розповіли у трьох аналітичних статтях:

  1. Які наслідки для роботодавців? Як тепер будемо нараховувати та оподатковувати зарплату, лікарняні та декретні? Читайте у цій статті (плюс 5 прикладів);
  2. Як зміняться розміри ЄСВ та ЄП для фізосіб-підприємців? Скільки ЄСВ доведеться сплачувати з 1 вересня 2020 року роботодавцям та підприємцям за себе? Чи зміняться розміри єдиного податку для фізосіб І та ІІ груп? Про це тут;
  3. Як збільшаться штрафи за порушення трудового законодавства? Розмір місцевих податків та деякі правила оподаткування податком на прибуток залежать від мінімальної зарплати на 1 січня. Тому вони залишаються незмінними до кінця 2020 року. А ось фінансові штрафи за порушення трудового законодавства – збільшаться. Як саме – розказуємо тут.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»