• Посилання скопійовано

Складові мінзарплати змінять: урядовий законопроєкт

25 серпня на сайті ВРУ з'явився текст урядового законопроєкту №5857 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оплати праці». Зокрема, ним пропонується внести зміни до КЗпП та Закону про оплату праці для вдосконалення визначення розміру мінімальної заробітної плати

Складові мінзарплати змінять: урядовий законопроєкт

18 серпня на засіданні КМУ було ухвалено цей законопроєкт щодо вдосконалення визначення розміру мінімальної заробітної плати та приведення його у відповідність до Конвенції МОП №131. Про це ми писали тут.

25 серпня на сайті ВРУ з'явився текст відповідного законопроєкту №5857.

За проектом Закону передбачається врегулювання питання щодо складових заробітної плати, які не враховуються для визначення її мінімального розміру.

Зокрема, в ст. 3-1 Закону про оплату праці перепишуть складові, які не враховуються до мінзарплати. Зокрема, ними будуть:

  • суми, на які підвищується оплата праці відповідно до ст. 100 КЗпП, – незалежно від способу встановлення такого підвищення (доплата, надбавка, підвищення окладу тощо);
  • доплати за суміщення професій (посад), виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника,
  • суми підвищення оплати праці за роботу в нічний час, роз’їзний характер робіт (це виключення діє й наразі);
  • оплата роботи в надурочний час (це виключення діє й наразі);
  • оплата за залучення до роботи у вихідні, святкові і неробочі дні;
  • премії до святкових і ювілейних дат (це виключення діє й наразі);
  • сума індексації заробітної плати;
  • сума компенсації втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків виплати заробітної плати.

 

Нові правила оплати праці на окремих видах робіт

За новою редакцією ст. 100 КЗпП оплата праці працівників, зайнятих на роботах із шкідливими, особливо шкідливими та небезпечними умовами праці, здійснюється в підвищеному розмірі, який визначається з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, а також положень генеральної, галузевої (міжгалузевої) і територіальної угод, колективного договору.

Визначення шкідливих, особливо шкідливих та небезпечних умов праці здійснюється за результатами атестації робочих місць за умовами праці, якщо інше не передбачено законодавством.

Окремо вводяться правила оплати праці за роботу з високим рівнем нервово-емоційного та інтелектуального навантаження. Така оплата може здійснюватися у підвищеному розмірі відповідно до норм законодавства, положень генеральної, галузевої (міжгалузевої) і територіальної угод, колективного договору.

Також оплата праці в особливих природних географічних і геологічних умовах, умовах підвищеного ризику для здоров’я, може здійснюватися у підвищеному розмірі відповідно до норм законодавства, положень генеральної, галузевої (міжгалузевої) і територіальної угод, колективного договору.

У разі відсутності колективного договору, перебування поза сферою дії генеральної, галузевої (міжгалузевої), територіальної угод відповідно до Закону України «Про колективні договори і угоди», підвищена оплата праці працівників, зайнятих на роботах, зазначених у частині першій цієї статті  здійснюється організаційно-розпорядчим документом роботодавця. У такому разі розмір підвищення, визначеного частиною першою цієї статті, має бути не меншим, ніж встановлено генеральною угодою.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»