• Посилання скопійовано

З 9 листопада діє змінений порядок проведення індексації зарплати та інших доходів

Уряд привів Порядок нарахування індексації у відповідність до норм Закону щодо резидентів Дія Сіті. Зокрема, підтримка купівельної спроможності винагород, компенсаційних та інших виплат, що сплачуються резидентами Дія Сіті працівникам, забезпечуватиметься шляхом перегляду їх розміру

З 9 листопада діє  змінений  порядок проведення індексації зарплати та інших доходів

За інформацією Мінсоцполітики, 3 листопада рішенням Уряду було приведено у відповідність до Закону України „Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні” Порядок проведення індексації грошових доходів населення (постанова КМУ „Про внесення змін до Порядку проведення індексації грошових доходів населення). Зауважимо, що поки текст цієї постанови не опубліковано на сайті КМУ.

Постановою передбачено, що підтримка купівельної спроможності винагород, компенсаційних та інших виплат, що сплачуються резидентами Дія Сіті працівникам та гіг-спеціалістам, забезпечуватиметься шляхом періодичного перегляду їх розміру.

Крім того, уточнено редакцію окремих норм Порядку проведення індексації грошових доходів, зокрема, для:

  • осіб, які працюють / служать неповний робочий / службовий час;
  • посадових осіб митної служби.
Ці зміни встановлені постановою КМУ від 03 листопада 2021 р. №1141. Її текст можна передивитися тут. Постанову №1141 було опубліковано в "Урядовому кур'єрі" № 215 від 09.11.2021 р. ТОж, перелічені вище новації почали діяти з 9 листопада.
 
 
Від редакції: що ми бачимо із запропонованих змін? Те, що здебільшого вони є косметичними і приводять Порядок № 1078 у відповідність до чинного законодавства. 
Так, зміни, які вносяться до абзацу шостого пункту 4 Порядку (щодо індексації в умовах неповного робочого часу), по суті, застосування його норм роботодавцями не змінюють. Просто Уряд вже вдруге прирівнює службу до роботи, службовий час до робочого тощо. Звичайні роботодавці (у яких працюють, а не служать), як і раніше, в умовах неповного робочого часу, встановленого для працівника (або якщо він не працював частину місяця з якихось інших причин - звільнення або прийняття на роботу, відпустка, лікарняні, прогули тощо), розраховуватимуть суму індексації зарплати такого працівника за формулою: сума індексації визначається з розрахунку повного робочого часу/кількості календарних днів у місяці, а виплачується пропорційно відпрацьованому часу.
 
Приклад такого розрахунку у листопаді:
Працівник працює неповний робочий час (відпрацьовано 88 годин при місячній нормі у листопаді 2021 року 176 годин). Останній раз підвищення окладу відбулося у листопаді 2020 року. Нараховано працівнику зарплати більше, ніж 2379 грн, проте індексуємо лише в межах 2379 грн. Спочатку визначається сума індексації за повний робочий час у листопаді 2021 року, яка становить 166,53 грн (2379 × 7,0 : 100). За фактично всі відпрацьовані години листопада 2021 року сума індексації становить 83,27 грн (166,53 : 176 х 88).
 
Що ж стосується працівників резидентів віртуального міста "Дія Сіті", то про них ми докладно розповідали тут і  тут. Тоді ж ми зауважували, що були внесені зміни до Закону про індексацію. Ось ці зміни вносяться і до підзаконного акту щодо індексації - Порядку № 1078.
Зміст цих змін наступний: підтримка купівельної спроможності (тобто, індексація!) винагород, компенсаційних та інших виплат, що сплачуються резидентами "Дія Сіті" працівникам та гіг-спеціалістам, забезпечується встановленою Законом України "Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні" вимогою до резидентів Дія Сіті щодо забезпечення визначеного таким законом розміру середньої місячної винагороди працівників та гіг-спеціалістів, а також періодичними переглядами розміру винагороди, що здійснюються резидентами Дія Сіті в межах їх компетенції. 
Тобто, роботодавці - резиденти "Дія Сіті" у звичайному порядку зарплату своїх працівників не індексують. В них просто встановлено середній рівень такої зарплати та обов'язок періодично підвищувати її розмір. 

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»