• Посилання скопійовано

Доплати і надбавки пропонують не включати до мінімальної зарплати: новий законопроєкт

Ю. Тимошенко та М. Цимбалюк зареєстрували у ВРУ законопроєкт №6509, яким пропонується не включати до мінімальної зарплати різні доплати і надбавки

Доплати і надбавки пропонують не включати до мінімальної зарплати: новий законопроєкт

11 січня 2022 року Ю. Тимошенко та М. Цимбалюк зареєстрували у ВРУ законопроєкт №6509 "Про внесення змін до статті 95 Кодексу законів про працю України щодо визначення розміру мінімальної заробітної плати".

Ним пропонується не включати до мінімальної заробітної плати різні доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційні виплати, доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії та інші аналогічні виплати.

Нагадаємо, що раніше у ст. 95 КЗпП була передбачена така норма: «До мінімальної заробітної плати не включаються доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційні виплати».

Проте її було вилучено Законом від 06.12.2016 р. №1774. Як вважають автори законопроєкту, "у порушення статті 22 Конституції України, якою передбачено, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод".

Реалізація цього проєкту Закону, на думку його авторів, дасть можливість підвищити рівень соціального захисту громадян, які одержують заробітну плату в сумі близько розміру мінімальної заробітної плати.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 1 січня 2023 року.

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»