• Посилання скопійовано

Нараховуємо відпусткові у разі неповного робочого часу

Держпраці в Хмельницькій області на прикладі роз’яснила нюанси обчислення відпусткових при неповному робочому часі

Нараховуємо відпусткові у разі неповного робочого часу

Держпраці нагадує, згідно зі ст. 56 КЗпП за угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень. На прохання вагітної жінки, жінки, яка має дитину віком до 14-ти років або дитину-інваліда, в тому числі таку, що знаходиться під її опікою, або здійснює догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку, власник або уповноважений ним орган зобов'язаний встановлювати їй неповний робочий день або неповний робочий тиждень. 

Отже, неповний робочий час має меншу (ніж це встановлено нормативними актами) тривалість, тобто йдеться про роботу на півставки, чверть ставки і т. д.

Відповідно до ч. 3 ст. 56 КЗпП робота в умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав цих працівників. Це означає, що при роботі за таким графіком працівник користуватиметься відпусткою звичайної тривалості (тобто 24 к. д. при роботі на пів чи чверть ставки).

Відпускні нараховуються згідно з Порядком №100 шляхом ділення сумарного заробітку за 12 календарних місяців (або за менший відпрацьований термін) перед настанням відпустки на відповідну кількість календарних днів (за винятком святкових і неробочих днів). Одержаний результат перемножується на число календарних днів відпустки.

Кількість робочих днів, протягом яких працівник не працював при неповному робочому тижні, виключається з розрахунку середньої заробітної плати, тільки якщо працівник не працював з незалежних від нього причин (тобто з ініціативи працедавця). Законодавець роз’яснює, що при розрахунку середньої заробітної плати для оплати відпустки працівника, що працює на умовах неповного робочого тижня, дні, протягом яких він не працював, не виключаються.

Приклад: Працівниця Онопко Л. Б. працює на чверть ставки. За табелем обліку робочого часу їй проставляють 10 годин на тиждень (2 дні по 5 годин). Місячна зарплата — 1220 грн.

Отже, їй надається відпустка нормальної тривалості — 24 к. д. 

Розрахуємо суму відпускних: 1220 х 12 : 355 х 24 = 989,75 грн.

Читайте також: "Ненормована робота при неповному робочому дні".

Усі новини на тему відпусток >>

Джерело: Державна інспекція України з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»