• Посилання скопійовано

Держпраці — про розроблення штатного розпису (і Класифікатор професій)

Затвердження штатного розпису на підприємстві є обов'язковим, за його відсутність роботодавець може нести адміністративну відповідальність, а назви посад (професій) у штатному розписі повинні відповідати Класифікатору.

Держпраці — про розроблення штатного розпису (і Класифікатор професій)

Держпраці у Хмельницькій області нагадує, що відповідно до ст. 64 ГКУ підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис

Згідно з Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників записи в трудову книжку про назву роботи, професії або посади, на яку прийнято працівника, виконуються відповідно до професійних назв робіт, зазначених у Класифікаторі професій.

Водночас в розділі “Основні положення” Національного класифікатора України ДК 003:2010 “Класифікатор професій” (далі – Класифікатор), затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. №327, передбачено, що на підприємствах, в установах і організаціях записи про роботу вносять в установленому порядку в трудові книжки працівників відповідно до професійних назв робіт, зазначених у Класифікаторі.

Отже, назви посад (професій), які передбачаються в штатному розписі, повинні відповідати Класифікатору.

Таким чином, з урахуванням необхідності врегулювання та забезпечення прав працівників на працю, захист від незаконного звільнення та оплату праці затвердження штатного розпису на підприємстві є обов'язковим. Його відсутність буде порушенням вимог законодавства про працю, за яке роботодавець може нести адміністративну відповідальність.

Враховуючи викладене, Держпраці рекомендує при розробленні штатного розпису враховувати, що назви посад (професій), які передбачаються в штатному розписі, повинні відповідати Класифікатору.

Читайте також: Штатний розпис: як часто його оновлюють?

Джерело: Державна інспекція України з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»