• Посилання скопійовано

Особливості прийняття на роботу осіб, які поєднують роботу з навчанням за денною формою

Держпраці у Хмельницькій області надало роз’яснення щодо особливостей прийняття на роботу осіб, які поєднують роботу з навчанням за денною (очною) формою

Особливості прийняття на роботу осіб, які поєднують роботу з навчанням за денною формою

Держпраці наголошує, що чинним законодавством про працю обмежень в прийнятті на роботу осіб з мотивів поєднання ними роботи і навчання за денною (очною) формою не передбачено. 

Відповідно до ст. 21 КЗпП за укладеним трудовим договором працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену трудовим договором, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові.

Під час укладення трудового договору особа, яка поєднуватиме роботу і навчання за денною (очною) формою, має враховувати свої можливості щодо виконання роботи в робочий час, визначений трудовим договором.

За угодою між працівником і роботодавцем може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Чинним законодавством про працю обмежень щодо тривалості робочого часу визначеного ст. 5051 КЗпП для осіб, які поєднують роботу і навчання у вищому навчальному закладі за денною (очною) формою, не передбачено. 

Сумісництвом вважається виконання працівником крім своєї основної іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж чи іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина за наймом (пункт 1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого наказом Мінпраці України від 28.06.1993 р. № 43).

Згідно умов статті 61 Закону № 1556-VII студент - особа, зарахована до вищого навчального закладу з метою здобуття вищої освіти ступеня молодшого бакалавра, бакалавра чи магістра.

Здобуття відповідного ступеня і кваліфікації особою, яка навчається у вищому навчальному закладі на певному рівні вищої освіти законодавством про працю не регулюється, і така діяльність не передбачає одержання доходу (заробітної плати) у грошовій або іншій формі.

У випадку прийняття на роботу особи, яка поєднуватиме роботу та навчання за денною (очною) формою, і якщо для такої особи дана робота буде єдиним місцем роботи на умовах трудового договору, підстав для оформлення трудового договору на умовах сумісництва не має.

Читайте також: Трудова книжка працівника: внесення записів про навчання 

Усі новини на тему>>

Джерело: Державна інспекція України з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»