• Посилання скопійовано

Мінсоцполітики відповіло на низку запитань щодо додаткових соціальних відпусток

Фахівці Міністерства розяснили окремі моменти надання додаткової соціальної відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - інваліда з дитинства

Мінсоцполітики відповіло на низку запитань щодо додаткових соціальних відпусток

Мінсоцполітики у листі від 05.08.2016 р. №438/13/116-16 роз’яснило:

1) На роботі за сумісництвом працівник має право і на соціальні відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами і для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Підстав для ненадання працівникам-сумісникам соціальної відпустки за ст. 19 Закону про відпустки немає.

 

2) Оскільки відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку та додаткова відпустка працівникам, які мають дітей, належать до виду соціальних відпусток, то жінка, перебуваючи у соціальній відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, не має права на соціальну відпустку, передбачену ст. 19 Закону про відпустки.

 

3) Додаткова відпустка, передбачена ст. 19 Закону про відпустку, не належить до виду щорічних відпусток і надається у будь-який час протягом календарного року, незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини — до чи після.

Наприклад, жінка, що усиновила дитину, якій 01.01.2016 р. виповнилось 18 років, має право на соціальну додаткову відпустку за підставою «жінка, яка усиновила дитину» тривалістю 10 календарних днів за 2016 рік.

 

4) Укладення жінкою повторного шлюбу з чоловіком, який не усиновив дитину (дітей), не є підставою для зменшення тривалості соціальної додаткової відпустки чи її ненадання. Адже ст. 260 Сімейного кодексу передбачено: якщо мачуха, вітчим проживають однією сім’єю з малолітніми, неповнолітніми пасинком, падчеркою, вони мають право брати участь у їхньому вихованні. Мінсоцполітики наголошує - мають право, а не обов’язок брати участь у вихованні малолітніх, неповнолітніх пасинка, падчерки.

Тобто жінка, яка виховує двох дітей віком 6 і 10 років (батько яких помер) та яка повторно уклала шлюб з чоловіком, який не усиновив дітей, має право на соціальну додаткову відпустку за двома підставами («жінка, яка має двох або більше дітей віком до 15 років» та «одинока мати») тривалістю 17 календарних днів.

 

5) Статтею 19 Закону про відпустки передбачено лише право жінки, яка має двох або більше дітей віком до 15 років, на соціальну додаткову відпустку. Такою відпусткою може скористатися одинокий батько або батько дітей, мати яких тривалий час перебуває в лікувальному закладі. Іншого законодавством не передбачено.

 

6) Мати дитини, як приватний підприємець, не має права на будь-який вид відпусток, у тому числі і на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, оскільки вона не перебуває у трудових відносинах.

Крім того, у такому випадку відсутня підстава для надання батьку дитини відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, оскільки він не можете пред’явити роботодавцю для надання цієї відпустки довідки з місця роботи матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення строку відпустки для догляду за дитиною.

***

Більше про додаткові соціальні відпустки на дітей читайте у матеріалах:

Додаткова соціальна відпустка: чи можна поділити на частини або оплатити після надання? 

Додаткові відпустки для працівників з дітьми: аналітика від Дт-Кт;

- Соціальні відпустки матерям: нюанси оплати;

Нюанси використання відпустки на "дітей": консультує Мінсоцполітики 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»