• Посилання скопійовано

Нацбанк про розрахунки валютою під час закордонного відрядження на службовому авто

НБУ розповів про порядок розрахунків в готівковій іноземній валюті під час перебування у відрядженні за межами України на службовому автотранспорті за отримані послуги з ремонту та техобслуговування цього автотранспорту

Нацбанк про розрахунки валютою під час закордонного відрядження на службовому авто

Нацбанк у листі від 17.06.2016 р. №25-0004/51559 зазначив, що у разі відрядження за кордон на службовому автомобілі витрати на пально-мастильні матеріали відшкодовуються з урахуванням встановлених норм за 1 кілометр пробігу відповідно до затвердженого маршруту, що має бути визначено у наказі (розпорядженні) керівника підприємства.

Відшкодовуються також інші витрати, пов'язані з технічним обслуговуванням, стоянкою та паркуванням службового автомобіля, збори за проїзд ґрунтовими, шосейними дорогами та водними переправами.

Також юридичні особи, які мають власні транспортні засоби (орендують, фрахтують), мають право використовувати готівкову іноземну валюту з поточних рахунків для забезпечення експлуатаційних витрат, пов'язаних з обслуговуванням транспортних засобів за кордоном.

При цьому використовувати кошти з поточного рахунку юридичних осіб в іноземній валюті за допомогою електронних платіжних засобів можна виключно для:

  • одержання готівки за межами України для оплати витрат на відрядження;
  • здійснення розрахунків у безготівковій формі за межами України, які пов'язані з витратами на відрядження та витратами представницького характеру,
  • на оплату експлуатаційних витрат, пов'язаних з утриманням та перебуванням повітряних, морських, автотранспортних засобів за межами України.

Якщо вищезазначені операції не є імпортом товарів (йдеться про оплату фізособою, яка не є суб'єктом ЗЕД, від свого імені та для власного споживання послуг з ремонту і ТО автотранспорту), то відповідні розрахунки за межами України не є розрахунками в межах торговельного обороту. Такі операції здійснюються без укладання зовнішньоекономічного договору і на них не поширюється обмеження щодо здійснення розрахунків між резидентами і нерезидентами в межах торговельного обороту через уповноважені банки.

Якщо ж зазначені розрахунки є імпортом товарів (йдеться про оплату послуг нерезидента від імені та за дорученням юрособи - резидента як українського суб'єкта ЗЕД), то вони є розрахунками в межах торговельного обороту. Такі операції мають здійснюватися з укладанням зовнішньоекономічного (імпортного) договору. Крім того, на них поширюються усі вимоги, встановлені валютним законодавством України для розрахунків у межах торговельного обороту, у тому числі, і статті 7 Декрету №15-93.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»