• Посилання скопійовано

ДТП на службовому автомобілі: як розслідувати нещасний випадок?

Фонд з ТВП розглянув питання щодо розслідування та обліку нещасних випадків, що сталися з працівниками під час виконання трудових обов'язків

ДТП на службовому автомобілі: як розслідувати нещасний випадок?

Коментар до листа Фонду НВВ у листі від 06.06.2017 р. №99-05-13

Головний акцент в коментованому листі зроблено на наявності (або відсутності) представників від Фонду у комісії з розслідування нещасного випадку.

На сьогоднішній день розслідування та облік нещасних випадків, що сталися з працівниками під час виконання обов’язків, провадиться відповідно до Порядку № 1232.

За загальним правилом, роботодавець, одержавши повідомлення про нещасний випадок  зобов'язаний протягом однієї години передати з використанням засобів зв'язку та протягом доби на паперовому носії Фонду за місцезнаходженням підприємства, на якому стався нещасний випадок на виробництві, повідомлення згідно з додатком 2 Порядку № 1232.

Це потрібно, зокрема, і для того, щоб створити комісію, яка має цей нещасний випадок розслідувати.  Відповідно до п. 11 Порядку № 1232 до складу такої комісії входять:

  • керівник (спеціаліст) служби охорони праці або посадова особа, на яку роботодавцем покладено виконання функцій з охорони праці (голова комісії),
  • представник Фонду за місцезнаходженням підприємства,
  • представник первинної профспілки (у разі наявності на підприємстві кількох профспілок - представник профспілки, членом якої є потерпілий, а у разі відсутності профспілки - уповноважена найманими працівниками особа з питань охорони праці);
  • представник підприємства, інші особи.

Якщо потерпілий є працівником іншого підприємства, до складу комісії входять також представники того підприємства та первинної організації профспілки, а у разі відсутності на підприємстві профспілки - уповноважена найманими працівниками особа з питань охорони праці.

Водночас, до комісії не може входити безпосередній керівник робіт, на яких стався нещасний випадок.

В коментованому листі зазначено, що комісія з розслідування нещасного випадку зобов’язана:

    • обстежити місце настання нещасного випадку, одержати письмові пояснення потерпілого, якщо це можливо, опитати осіб - свідків нещасного випадку та причетних до нього осіб;

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

  • визначити відповідність умов праці та її безпеки вимогам законодавства про охорону праці;
  • з'ясувати обставини і причини настання нещасного випадку;
  • вивчити первинну медичну документацію (журнал реєстрації травматологічного пункту лікувально-профілактичного закладу, звернення потерпілого до медичного пункту або медико-санітарної частини підприємства, амбулаторну картку та історію хвороби потерпілого, документацію відділу кадрів, відділу (служби) охорони праці тощо);
  • вивчити: документацію щодо кваліфікації потерпілого, проведення відповідних інструктажів і медоглядів, отримання завдання на виконання роботи, під час якої стався нещасний випадок, технологічну та експлуатаційну документацію, схеми, фотографії, що характеризують стан робочого місця, тощо;
  • визначити, пов'язаний чи не пов'язаний нещасний випадок з виробництвом;
  • установити осіб, які допустили порушення вимог законодавства про охорону праці, а також розробити план заходів щодо запобігання подібним нещасним випадкам;
  • скласти акти розслідування нещасного випадку за встановленими формами.

Але розслідування та ведення обліку нещасних випадків невиробничого характеру, провадиться відповідно до Порядку№270. Щодо таких нещасних випадків повідомлення до Фонду не надсилається. І в Порядку №270 не передбачено участі представників робочих органів виконавчої дирекції Фонду у комісіях з розслідування нещасних випадків невиробничого характеру.

Тож, перш ніж надсилати повідомлення Фонду, роботодавець має знати, яким був нещасний випадок, що стався, - виробничого чи невиробничого характеру.  

І хоча у коментованому листі Фонд зазначає, що виключно комісії з розслідування нещасного випадку надано право визначати, чи пов'язаний нещасний випадок з виробництвом після з’ясування обставин і причини настання нещасного випадку, а також вивчення матеріалів розслідування, у тому ж листі Фонд дає рекомендації, які ознаки свідчать про те, що його слід повідомити про нещасний випадок.

Фахівці Фонду наголошують: якщо водій потрапив у ДТП та отримав травму на службовому автомобілі, виконуючи завдання за розпорядженням роботодавця, що підтверджується, зокрема, подорожнім листом та іншими відповідними документами, то розслідування нещасного випадку повинно бути проведено відповідно до Порядку №1232. А далі вже комісія повинна визначити, пов'язаний чи не пов'язаний нещасний випадок з виробництвом.

Якщо ж водій потрапив у ДТП не в момент виконання завдання за розпорядженням роботодавця,  розслідування випадку травмування водія повинно бути проведено відповідно до Порядку N 270.

Нагадаємо, що ще одне роз’яснення на тему ДТП наводилося Фондом раніше (лист  від 20.11.2015 р. №441-05-3): 

1) Якщо потерпiлий потрапив у ДТП, прямуючи додому на транспортному засобi, що належить пiдприємству, або транспортному засобi, наданому роботодавцем вiдповiдно до укладеного договору - нещасний випадок визнається таким, що пов’язаний з виробництвом.

2) Якщо потерпiлий потрапив у ДТП на транспортному засобi, який не належить пiдприємству  та не надано роботодавцем вiдповiдно до укладеного договору, то нещасний випадок не має виробничого характеру.

Також читайте на цю тему:

Автор: Галина Казначей

На підставі: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»