• Посилання скопійовано

Додаткова відпустка за роботу на комп’ютерах: кому, скільки та як розрахувати?

У Профспілці працівників освіти та науки нагадали, що працівники, які працюють на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах (у тому числі персональних комп’ютерах), мають право на щорічну додаткову відпустку тривалістю до 4 календарних днів

Додаткова відпустка за роботу на комп’ютерах: кому, скільки та як розрахувати?

У Профспілці працівників освіти та науки України нагадали, що розділом XXII «Загальні професії за всіма галузями господарства» Списку №1290 для працівників, які працюють на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах (у тому числі персональних комп’ютерах), передбачено надання щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці тривалістю до 4 календарних днів (позиція 58).

Як зазначало свого часу Мінсоцполітики у листі від 21.09.2016 р. №1344/13/84-16, ця позиція Списку поширюється на всіх працівників, на яких розповсюджується дія Закону «Про відпустки», незалежно від обійманої посади (професії), які у своїй роботі застосовують персональний комп’ютер. Про це ми писали тут>>

Щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці передбачена законодавством і має надаватися відповідним працівникам в обов’язковому порядкуу тому числі якщо колективний договір на підприємстві не укладено або в колективному договорі не встановлено гарантію щодо встановлення працівникам таких відпусток. Про це Мінсоцполітики повідомляло у листі від 24.12.2013 р. № 152/13/82-13, а ми писали ось тут>>

Згідно з Порядком № 16, додаткова відпустка за особливий характер праці надається пропорційно фактично відпрацьованому часу.

У розрахунок часу, що дає право працівнику на таку відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менше половини тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій, посад.

Облік часу, відпрацьованого в зазначених умовах, здійснюється власником або уповноваженим ним органом.

Відповідно до ст. 28 Закону «Про відпустки» особи, винні в порушенні законодавства про відпустки, несуть відповідальність згідно із законодавством.

***

Докладніше про цей вид додаткової відпустки, а також чому в деяких випадках вона не надається і як вона має надаватися на практиці — читайте в аналітиці від «Дебету-Кредиту».

Джерело: Профспілка працівників освіти і науки України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»