• Посилання скопійовано

Травневі вихідні у 2018 році: скільки днів будемо відпочивати?

У травні українці матимуть 21 робочий день та 10 вихідних

Травневі вихідні у 2018 році: скільки днів будемо відпочивати?

Відповідно до статті 73 КЗпП  у  2018 році встановлено, зокрема, такі святкові і неробочі дні:

  • 1 травня - День праці;
  • 9 травня - День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги);
  • один день (неділя) - Трійця.

Водночас для створення сприятливих умов для святкування  Кабмін розпорядженням від 11.01.2018 р. №1-р  рекомендує працівникам підприємств, установ та організацій, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями (субота і неділя), перенести робочі дні з понеділка 30 квітня на суботу 5 травня. Таким чином, на початку місяця будемо мати одразу чотири вихідних - з 28 квітня по 1 травня.

Звертаємо увагу, розпорядження про перенесення робочих днів має рекомендаційний характер. Остаточне рішення про перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві приймає власник або уповноважений ним орган (керівник) підприємства шляхом видання наказу чи іншого розпорядчого документа.

Крім того, ще три вихідні поспіль чекають нас наприкінці травня. Адже релігійне свято Трійця цьогоріч припадає на 27 травня. А згідно з  частиною третьою статті 67 КЗпП у випадку, коли святковий або неробочий день співпадає з вихідним днем, то такий вихідний переноситься на наступний після святкового або неробочого. Таким чином, вихідний у неділю 27 травня буде перенесено на понеділок, 28 травня.

Таким чином, у травні загалом будемо мати: календарних днів - 31; робочих днів - 21; вихідних днів - 10 (з них три святкові).

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Норма робочого часу у травні залежатиме від того, чи дослухається роботодавець рекомендацій від Кабміну щодо перенесення робочих днів. 

Якщо не дослухається, і субота 5 травня буде для його працівників вихідним днем, то норма робочого часу у травні становитиме.

  • при 40-годинному робочому тижні - 159,0;
  •  при 36-годинному робочому тижні - 144,0;
  • при 24-годинному робочому тижні - 96,0.

8 травня робочий день при 40-годинному робочому  тижні буде скорочено на 1 годину.

Порядок розрахунку норми тривалості робочого часу на підприємстві у 2018 році можна переглянути тут >>>

Якщо рекомендації КМУ будуть застосовані, то норма робочого часу у травні збільшиться на кількість робочих годин, які працівники мали відпрацювати у понеділок 30 квітня  (оскільки це напередодні святкового дня, то кількість годин в цей день при 40-годинному робочому  тижні теж мала бути скорочена на 1 годину): 

  • при 40-годинному робочому тижні - 166,0;
  • при 36-годинному робочому тижні - 151,2;
  • при 24-годинному робочому тижні - 100,8.

 

Як будуть працювати Центри обслуговування платників ДФС та митниця?

Згідно з повідомленням ДФС:

  • 28 квітня, 5 травня – робочий день відповідно до затверджених графіків роботи ЦОП до 13.00;
  • 30 квітня – робочий день у режимі чергування (за необхідності із залученням спеціалістів відповідних структурних підрозділів) до 17.00;
  • 8 травня – відповідно до законодавства про працю робочий день буде скорочено на одну годину.
  • 29 квітня, 1 та  9 травня 2018 року будуть вихідними днями.

Підрозділи митного оформлення, для яких встановлено цілодобовий режим роботи, у святкові дні працюватимуть у звичайному режимі.

Митні пости митниць ДФС працюватимуть за окремим графіком. Детальну інформацію про роботу постів можна дізнатися в оперативних чергових.

Сервіси ДФС працюватимуть цілодобово в режимі інтерактивного автовідповідача.

Для отримання консультацій з питань застосування норм податкового та митного законодавства телефонувати до Кол-центру за номером 0-800-501-007.

 

Для скарг на неправомірні дії або бездіяльність працівників Державної фіскальної служби, можливих корупційних правопорушень у сфері службової діяльності з боку конкретних посадових осіб  структурних підрозділів ДФС та її територіальних органів необхідно звертатися на сервіс «Пульс» за телефоном 0800-501-007, обравши на інтерактивному голосовому автовідповідачі напрямок «4», та на електронну адресу: idd@sfs.gov.ua.

 

Як працюватимуть банки 

Рішенням НБУ від 13.02.2018 р. №89-рш встановлено регламент роботи системи електронних платежів НБУ та банківської системи України у зв’язку з перенесенням робочих днів у 2018 році. Про це ми повідомляли тут>>

Зокрема, дні роботи системи електронних платежів НБУ переносяться з понеділка 30 квітня на суботу 5 травня. За потреби 30 квітня банки можуть здійснювати касові операції з клієнтами без відкриття операційного дня банку.

 Про роботу банків 5 травня 2018 року Нацбанк розповів в окремому листі від 18.04.2018 р. №40-0006/21855Докладніше>>

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»