• Посилання скопійовано

Незабаром будемо звітувати про роботу у нічний час. Законопроект від Мінсоцполітики

Мінсоцполітики оприлюднило законопроект щодо врегулювання питань роботи працівників у нічний час

Незабаром будемо звітувати про роботу у нічний час. Законопроект від Мінсоцполітики

9 жовтня 2018 року Мінсоцполітики оприлюднило проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань роботи працівників у нічний час».

Зокрема, в новій редакції пропонується викласти ст. 54 КЗпП. За нею:

1. Нічним й надалі вважатиметься час з 22:00 по 06:00.

2. До нічних працівників належатимуть працівники, які працюють у нічний час не менше ніж чотири години щоденного робочого часу та не менше ніж ¼ річної норми робочого часу. При роботі в нічний час чотири і більше години, встановлена тривалість роботи (зміни) скорочується на одну годину. Це правило не поширюється на працівників:

  • для яких встановлено скорочений робочий час;
  • які працюють на підприємствах, установах, організаціях з безперервним режимом роботи, та під час виконання окремих видів робіт, де неможливе зменшення тривалості робочого часу;
  • з якими укладено трудовий договір про роботу в нічний час, якщо інше не передбачено колективним договором.

3. Робочий час нічних працівників не повинен перевищувати восьми годин впродовж будь-якого періоду тривалістю двадцять чотири години.

4. Власник або уповноважений ним орган зобов’язаний:

  • за бажанням нічного працівника організувати проведення за свої кошти попереднього (під час прийняття на роботу), періодичних та позачергових (протягом трудової діяльності) медичних оглядів;
  • вживати заходів щодо переведення нічних працівників на денну роботу відповідно до медичного висновку;
  • інформувати про використання праці нічних працівників Держпраці у порядку, визначеному Мінсоцполітики.

Крім того, будуть внесені зміни до статті 17 Закону про охорону праці. Ними уточнено, що роботодавець зобов'язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов'язкового медичного огляду осіб віком до 21 року, а також нічних працівників за їх бажанням.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»