• Посилання скопійовано

Відпустка для догляду за дитиною: чи буде страховий стаж?

Чинне законодавство доводить, що відпустка для догляду за дитиною і страховий стаж – речі цілком сумісні. Але й зараз у багатьох працівників та роботодавців залишаються питання на цю тему. Щоб відповісти на них, ми взяли три найпоширеніші міфи та спробували їх розвіяти

Відпустка для догляду за дитиною: чи буде страховий стаж?

Міф 1: час перебування у відпустці для догляду за дитиною не включається до страхового стажу

Це не зовсім так і залежить від виду відпустки та виду загальнодержавного обов’язкового страхування.

Страховий стаж, який дає право на отримання пенсій. До такого страхового стажу зараховуються періоди, протягом яких особа підлягала загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за які щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до трудового стажу для призначення пенсії до 01.01.2004 року (дата набрання чинності Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»), зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

А це призводить до наступних наслідків:

  1. якщо йдеться про відпустку для догляду за дитиною до 3-х років, то у якому б році вона не надавалася,  її період потрапляє до страхового стажу, який визначається у системі пенсійного страхування;

  2. якщо йдеться про відпустку для догляду за дитиною після 3-х років (за медичним висновком), то вона до страхового стажу потрапляла лише до 01.01.2005 року (дати  запровадження сплати страхових внесків за жінок, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку).

Чому це так? Пояснимо з урахуванням норм законодавства, що діяло в різних роках. Ось що на цю тему заявляє Мінсоцполітики.

До 01.01.2004 року до трудового стажу включалися всі періоди перебування у трудових відносинах, в тому числі у періоди відпусток:

  • для догляду за дитиною до 3-х років;

  • для догляду за дитиною відповідно до медичного висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку.

Також до трудового стажу до 01.01.2004 року включався час догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми, але не довше ніж до досягнення кожною дитиною 3-річного віку.

З 01.01.2004 року час догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, зараховується до страхового стажу матері за умови, якщо особа доглядає за дитиною до досягнення нею трирічного віку та за умови отримання допомоги для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. При цьому з 1 січня 2005 року внески за ці періоди сплачуються за рахунок коштів державного бюджету.

Таким чином, починаючи з 01.01.2004 року час догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку зараховується до страхового стажу за умови отримання особою  допомоги для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Тобто надається довідка з управління праці та соціального захисту населення про отримання такої допомоги, а з 01.01.2015 року — якщо за особу, яка здійснює догляд, сплачені страхові внески до Пенсійного фонду (на підставі даних, що містяться в системі персоніфікованого обліку).

Також Законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення пенсій» передбачені положення щодо врахування при визначенні права на призначення пенсії за віком, зокрема, періодів:

  • перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами з 1 січня 2004 року по 30 червня 2013 року включно;

  • перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку з 1 січня 2004 року до часу запровадження сплати страхових внесків за жінок, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

 

Страховий стаж за соцстрахуванням. Зараз страховий стаж в цьому випадку  — це період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено нею та роботодавцем або нею страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок (частина перша ст. 21 Закону №1105). Страхові внески зараз сплачуються у вигляді ЄСВ.

Але так було не завжди. Зміни законодавства призвели до таких наслідків:

  1. страховий стаж для нарахування виплат від ФСС визначається в три етапи: до 28.02.2001 р., з 28.02.2001 по 01.01.2011 р., після 01.01.2011 р.;

  2. якщо йдеться про відпустку для догляду за дитиною до 3-х років, то у якому б році вона не надавалася,  її період потрапляє до такого страхового стажу;

  3. відпустка для догляду за дитиною до 6-ти років потрапляє до такого страхового стажу лише до 28.02.2001 р.

Знову ж таки, для тих, кого це цікавить, розглянемо порядок розрахунку страхового стажу за періодами залежно від того, як змінювалося законодавство. Актуальну інформацію про це ви знайдете тут або тут.

До 28.02.2001 р. обчислювався загальний трудовий стаж згідно з записами у трудовій книжці. Відповідно до Правил обчислення загального трудового стажу для призначення працівникам допомоги по тимчасовій непрацездатності, затверджених  постановою КМУ від 19.10.1998 р. №1658, до трудового стажу також зараховувалися інші періоди, зокрема, період перебування у відпустці для догляду за дитиною до трьох років та до шести років.

З 28.02.2001 р. по 01.01.2011 р. до загального трудового стажу, набутого за попередні періоди, додається страховий стаж. Чому саме з цієї дати? Тому що саме тоді набрав чинності Закон «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв’язку з втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. №2240, відповідно до якого рахується вже не загальний трудовий стаж, а страховий стаж. При цьому до страхового стажу включається тільки час перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (відпустка для догляду за дитиною після трьох років – ні).

З 01.01.2011 р., тобто з моменту запровадження Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, страховий стаж визначається за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб. Таким чином, розмір страхового стажу за період роботи після 01.01.2011 р. пов’язаний з розміром сплаченого страхового внеску. До такого страхового стажу  також зараховується період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

 

Міф 2: якщо роботодавець не зазначить відомості про відпустку для догляду за дитиною до 3-х років у Звіті з ЄСВ, то страхового стажу не буде

Йдеться про щомісячний Звіт з ЄСВ (додаток 4), що його надають до ДФС роботодавці. А чіткого алгоритму складання цього Звіту на сьогодні не існує. Як немає і заборони зазначити інформацію про декретниць у таблиці 6 цього Звіту.

Натомість і податківці, і ПФУ від такої інформації відмовляються. Докладніше про все, про що йтиметься далі, читайте тут і тут).

На сьогодні обов’язково треба зазначати початок і закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3-х років (категорія таких осіб – 6) та відпустки для догляду за дитиною від трирічного віку до досягнення нею шестирічного віку (категорія – 4) у таблиці 5 цього Звіту. Це робиться у місяці початку та місяці закінчення таких відпусток.

Усе про бланки і звітність
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Що ж до таблиці 6 Звіту, то контролери наполягають: період перебування у цих відпустках не відображається, якщо за місяць роботодавець жодних виплат не нарахував. Якщо працівниця йде у відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку наступного дня після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю і пологами (а так, зазвичай, і відбувається), то така інформація відображається лише в таблиці 5, у таблиці 6 ці відомості не наводять.

А якщо роботодавець все ж таки інформацію про кількість днів перебування у трудових відносинах або у відпустці без збереження зарплати (варіанти бувають різні) щодо таких працівників в таблиці 6 зазначить? Нічого страшного, за зайву інформацію нас поки що не штрафують.

Хоча цілком реально, що податківці вимагатимуть, щоб такий роботодавець цю інформацію зі звіту прибрав (шляхом виправлень). Чому? Тому що за осіб, які відповідно до закону отримують допомогу для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (а зараз – допомогу з народження дитини, про що далі), формуються та подаються таблиці 2 та 8 Звіту лише районними (міськими) управліннями праці та соціального захисту населення – про нарахування сум єдиного внеску за таких осіб.

Тобто ті, хто був у відпустці «до 3-х років», страховий стаж мають за Звітами соцзабезів, а тим, хто був у відпустці «від 3-х до 6-ти», страховий стаж не надається. Тож, роботодавцям не слід перевантажувати Звіт з ЄСВ зайвою інформацією.

І все б гаразд, як би не два виключення (про які йдеться тут).

Щодо відпустки для догляду за дитиною старше 6-ти років (за медичним висновком) контролери наполягають на іншому. Для цих відпусток застосовуються правила заповнення Звіту з ЄСВ аналогічні ситуації, коли працівник перебуває у відпустці без збереження заробітної плати, а саме:

  • таблиця 5 не заповнюється (крім місяця, у якому розпочинається або закінчилася відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку);

  • у таблиці 6 потрібно зазначати відомості про такого працівника протягом усього періоду такої відпустки. При цьому в реквізиті 14 зазначається кількість календарних днів без збереження зарплати, а в реквізиті 15 — кількість календарних днів перебування у трудових відносинах (як правило, цілий місяць і практично завжди реквізит 14 дорівнює реквізиту 15).

Є ще одна таблиця Звіту, у якій декретниць треба відображати. Але не всім роботодавцям та не всіх декретниць. Лише тих, у яких робота дає право на спецстаж.

Якщо до виходу у відпустку до трьох (шести) років працівниця працювала на роботі, що зараховується до спеціального стажу (згідно з додатком 3 до Порядку №435), на неї протягом усього періоду такої відпустки заповнюється таблиця 7.

Протягом цього строку в таблиці 7 слід зазначати код спецстажу згідно з додатком 3 до Порядку №435, зазначений стосовно цієї працівниці до виходу у відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного (шестирічного) віку за умови, що така відпустка зараховується до спеціального стажу.

 

Міф 3: страховий стаж надається особі, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років

Ті, хто прочитають назву цього розділу статті, одразу перепитають: хвилиночку, а чому це – міф? Адже вище йшлося про те, що це як раз норма закону і у звітності роботодавець зазначає саме цю відпустку тощо.

Все правильно. Але з моменту, коли за тих, хто знаходиться в такій відпустці, почали платити страхові внески, головним чинником стала їх сплата.

Зараз страховий стаж за відпустками «до 3-х років» рахують на підставі даних, які подають соцзабези. А вони подають персоніфіковані дані про такий стаж і сплачують ЄСВ лише за тих, хто отримував допомогу для догляду за дитиною та/або допомогу при народженні дитини.

Отже, хто допомогу отримав – тому і страховий стаж. Хто не отримав – страхового стажу не буде.

Тепер про все це докладніше.

Правила оформлення допомоги при народженні дитини можна прочитати тут.

Оформити цю допомогу можливо на одного з батьків і це не обов’язково має бути той з них, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років (порушення тут немає). Зв’язку між цією відпусткою та правом на отримання цієї допомоги також немає і копія наказу про перебування у такій відпустці при оформленні допомоги не вимагається.

Щодо ж до страхового стажу під час відпустки для догляду за дитиною, то зараз до нього зараховуються періоди, протягом яких особа підлягала загальнообов'язковому державному страхуванню та за які щомісяця сплачено страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Ми це докладно розглянули вище.

Але тут є такий нюанс. Платниками ЄСВ в цій ситуації є особи, якi доглядають за дитиною до досягнення нею трирiчного вiку й вiдповiдно до закону одержують допомогу для догляду за дитиною до досягнення нею трирiчного вiку та/або при народженнi дитини (п. 13 ч. 1 ст. 4 Закону №2464). Це пов'язано з тим, що з 1 липня 2014 року об'єднано цi двi допомоги в один вид та встановлено фiксований розмiр допомоги при народженнi дитини (ст. 12 Закону №2811).

Зараз за таких платників ЄСВ сплачують до бюджету органи соцзахисту населення, у яких оформлюється виплата допомоги. Про це ми писали тут. І такі органи копії наказу про відпустку «до 3-х років» не вимагають.

Тому, якщо до такого органу соцзахисту звернувся чоловік, а не його дружина, то він і отримає страховий стаж за період отримання такої допомоги. Те, що у відпустці перебувала дружина, цьому не завадить – адже відсутність перебування у такій відпустці не забороняє чоловікові отримати допомогу.

І виправити ситуацію «заднім числом», подати копію наказу про відпустку, щоб цей страховий стаж переписали з чоловіка на дружину вже не вийде, бо три роки стажу вже буде отримано тією особою, яка отримувала допомогу і за яку сплачувався ЄСВ.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»