• Посилання скопійовано

Маєте 8 та більше основних працівників за 2018 рік – зареєструйтеся до 1 лютого у Фонді інвалідів

Хто з роботодавців має обов’язково зареєструватися в Фонді інвалідів? Чи потрібно при цьому подавати якісь документи? Що буде за нереєстрацію? Розглянемо у статті

Маєте 8 та більше основних працівників за 2018 рік – зареєструйтеся до 1 лютого у Фонді інвалідів

Хто має зареєструватися у Фонді інвалідів?

Це визначає ст. 19 Закону про захист інвалідів і Порядок № 70, який створено для її реалізації. Роботодавці, у яких кількість працюючих за основним місцем становить 8 і більше осіб, зобов’язані зареєструватися у відділенні Фонду за місцем державної реєстрації до 1 лютого, що настає за роком створення  чи збільшення кількості працюючих.

Зауважимо, що новостворені роботодавці мають реєструватися в Фонді не одразу. Якщо кількість працюючих за основним місцем роботи в них збільшилася до 8 і більше осіб, вони реєструються до 1 лютого року, що настає за роком створення або збільшення кількості працюючих.

Із нагадуванням про це правило від Фонду можна ознайомитися тут>>

А ще варто згадати про лист Фонду від 25.09.2013 р. №1/6-296/09, у якому він роз’яснює: роботодавець зобов'язаний зареєструватися у відділенні Фонду в період з 1 січня по 1 лютого поточного року у разі, якщо у попередньому році кількість основних працюючих збільшилася до восьми і більше осіб. Але за п.3 Порядку №70 це слід зробити до 1 лютого року, що настає за роком створення або збільшення кількості працюючих. Тобто останнім днем для реєстрації є 31 січня. Проте за реєстрацію 1 лютого, а не 31 січня, наслідків не буде виникати. Чому так, ми розповідаємо далі.

Отже, як юридичні, так і фізичні особи, які є роботодавцями не менш ніж 8 осіб (і для них це є основним місцем роботи), повинні бути зареєстровані у Фонді інвалідів. І подбати про таку реєстрацію вони мають самостійно.

 

 Як зареєструватися?

На сьогодні це можна зробити особисто у відділенні Фонду або поштою.

 Реєстрація провадиться безоплатно. Але в електронному вигляді подати документи до Фонду, на жаль, поки що не вийде.

Для цього роботодавцям слід подати такі документи:

  • заяву за формою, затвердженою Наказом № 98;
  • копію довідки про включення в реєстр неприбуткових установ, виданої податковим органом (для бюджетних установ);
  • відомості про відокремлені підрозділи за формою, затвердженою Наказом №98 (в разі їх наявності).

На практиці (хоча цього і немає у Порядку №70) до зазначеного переліку додають і  виписку/витяг із ЄДР (або їх копію). Звісно, якщо подаються копії, фахівці Фонду можуть вимагати оригінали документів для звіряння, тож їх треба мати із собою під час подання заяви. А якщо відбувається подача заяви поштою, копії документів слід завірити нотаріально (ось це вже пряма вимога Порядку №70).

 

Якою буде дата реєстрації?

Дата реєстрації у відділенні Фонду - це дата подання документів. А у разі надсилання поштою – це дата на поштовому штемпелі.

Це важливо, адже подати Звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів роботодавці можуть тільки після реєстрації у Фонді інвалідів.

 

Відповідальність 
За несвоєчасну реєстрацію у Фонді інвалідів штрафу немає. Але без реєстрації у Фонді інвалідів не можна подати звіт. А за неподання звіту передбачений адмінштраф  у вигляді штрафу від 10 до 20 нмдг (170-340 грн). Про це роз’яснювали фахівці Фонду.
Зазначений адміністративний штраф покладається на посадових осіб, якими в цьому випадку є і підприємці, і відповідальні за складання та подання цього Звіту працівники юрособи
За невиконання нормативу працевлаштування інвалідів роботодавці мають щороку сплачувати Фонду інвалідів адміністративно-господарські санкції в наступних розмірах. А саме:
  • для роботодавців з працівниками від 16 осіб  в розмірі середньої річної зарплати за кожне робоче місце, призначене для інваліда і не зайняте ним;
  • для роботодавців з працівниками від 8 до 15 осіб  в розмірі половини середньої річної зарплати за робоче місце, призначене для інваліда і не зайняте ним.

 

Нюанси подання та заповнення Звіту за формою №10-ПІ

Цей звіт складають та подають щороку до 1 березня, наступного після звітного періоду, у відділення Фонду за місцем реєстрації, за формою №10 ПІ. Таку дату зазначають у роз’ясненні  фахівці Фонду, хоча в самій формі звіту зазначено -  «не пізніше 1 березня».

В електронному вигляді звіт не подають. Тому датою надходження звіту вважають:

  • дату подання його роботодавцем до відділення Фонду;
  • у разі надсилання поштою – дату на поштовому штемпелі.

Порядок заповнення цього звіту зазначено в Інструкції щодо заповнення форми № 10-ПІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів», затверджений Наказом № 42 (далі – Інструкція № 42).

Більше про правила заповнення та подання цього Звіту читайте в аналітиці від редакції>>

***

Яка відповідальність передбачена за незабезпечення працевлаштування інвалідів, - читайте тут>

Докладно про те, як роботодавцеві зареєструватися у Фонді соціального захисту інвалідів та яку звітність слід подавати - читайте в аналітиці від Дт-Кт.

Як правильно прийняти такого працівника на роботу? Які особливості має таке оформлення? Які додаткові умови потрібно буде створювати для робочого місця? Коли можна відмовити в працевлаштуванні особі з інвалідністю? Читайте в аналітичному матеріалі тут>>

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»