• Посилання скопійовано

Підвищення заробітної плати на 1 грн: чи виникатиме індексація?

Наскільки треба підвищити оклад, щоб не проводити індексації зарплати? Чи діє на сьогодні так звана «фіксована сума індексації», згадки про яку прибрали з Порядку №1078? Читайте у коментарі до свіжого роз’яснення від Мінсоцполітики

Підвищення заробітної плати на 1 грн: чи виникатиме індексація?

Коментар до листа Мінсоцполітики від 13.03.2019 р. №24/0/214-19

Порядок №1078 встановлює правила індексації доходів населення. За ним у разі підвищення тарифних ставок (окладів) значення індексу у місяці підвищення береться за 1 або 100%. Починаючи з наступного за базовим місяця наростаючим підсумком розраховується індекс для проведення подальшої індексації.

Ось наступні місяці ми поки що не чіпатимемо і зосередимося на «базовому» місяці – тобто, місяці підвищення окладу (тарифної ставки). Що ми бачимо?

По-перше, згадки про те, що цей місяць є «базовим», в Порядку №1078 вже немає. Але за звичкою бухгалтери продовжують його так звати. Тож, будемо так робити  й ми. 

По-друге, індексації в базовому місяці не нараховується, так. Але це відбувається лише в тому випадку, коли сума підвищення заробітної плати більша суми індексації, яку слід було б нарахувати, якщо б оклад (тарифна ставка) не зростав. При цьому враховуються всі складові заробітної плати, які збільшились в місяці підвищення окладу/тарифної ставки, та які не мають разового характеру!

А якщо ні? Якщо розмір підвищення грошового зарплати менше суми індексації, що склалась у місяці підвищення, сума індексації у цьому місяці визначається як різниця між сумою індексації і розміром підвищення зарплати.

На початку коментаря ми вже згадали про «фіксовану суму індексації». Саме так колись називалась така різниця. Але зараз про неї згадки в Порядку №1078 немає. Натомість є норма, яка говорить: 

«До чергового підвищення тарифних ставок (окладів)… до визначеної суми індексації додається сума індексації, яка складається внаслідок перевищення величини індексу споживчих цін порогу індексації, зазначеного у пункті 1-1 цього Порядку».

Тобто, фіксованої індексації як терміну немає, але справа її – живе. І стару, вже зароблену індексацію працівнику ніяк не скасувати. Її відмінити можна лише підвищенням зарплати на більшу суму. Але якщо правильно підвищувати оклади/тарифні ставки, то можна уникнути нової індексації. 

Чи можна підвищувати оклади працівників щомісячно на 1 гривню і таким чином через пару місяців відмовитись від індексації взагалі? 

 

Що зазначили фахівці Мінсоцполітики

В коментованому листі вони підтвердили: якщо підвищення посадових окладів відбувається щомісяця, то згідно з положенням п. 1-1 Порядку №1078 право на індексацію не відбувається.

Чому? Тому що вже починаючи з другого місяця такої практики нова індексація не виникає.

Втім, враховуючи те, що після підвищення індексація вперше застосовуватиметься не раніше, ніж через два місяці, то можна підвищувати оклади/тарифні ставки і раз на три місяці. І теж таким чином уникати індексації зарплат. Про це йдеться у листі Мінсоцполітики від 04.01.2018 р. №1/0/66-18.

При цьому вони погодились і з тим, що Порядок №1078 не передбачає норми щодо конкретного розміру на який має зростати посадовий оклад. Тобто, це може бути і 1 гривня!

Але, як ми вже зазначили вище, правила «фіксованої» індексації, тобто, тієї, яка виникла через зростання цін  і незмінність зарплати у попередніх місяцях, ніхто не відміняв.

 

Від редакції

Все це, звісно, добре, як би не одне «але».

Відповідно до п. 5 Порядку №295 непроведення протягом року індексації заробітної плати або якщо підвищення заробітної плати становить менше суми нарахованої індексації може бути підставою для інспекційного відвідування з боку Держпраці.

Ця норма потребує певного аналізу, тож, ось кілька наших порад.

По-перше, звідки Держпраці дізнається про це? Від ПФУ, який надсилає таку інформацію на підставі даних зі Звіту з ЄСВ. Тому, звісно, не на наступний день і навіть, можливо, не через місяць, але вже після кварталу подання такої інформації роботодавцем, питання в Держпраці виникнуть.

По-друге, що вважати за непроведення або недостатнє проведення індексації? Тут логіка контролерів така.

Якщо у вашому Звіті працівникам за основним місцем роботи показується зарплата без змін (в однаковому розмірі, без зростання) протягом кварталу та більше, це буде ознакою того, що індексація зарплати не проводиться.

Навіть якщо фактична зарплата цих працівників менша за мінімальну, ви її теж відображаєте в Таблиці 6 (поруч із сумою, на яку ЄСВ донараховується). Тому, якщо немає динаміки зростання фактичної зарплати, для контролерів це ознака порушення.

При цьому очевидно, що вони будуть не лише слідкувати за тим, як ви підвищуєте зарплату, а і те, наскільки. І певна формула розрахунку, яку суму індексації ви мали нарахувати з часу останнього зростання, в контролерів, очевидно, теж є.

Хоча зрозуміло, що зарплата в Звіті відображається не у розмірі окладу, а  загальною сумою, із усіма преміями, доплатами та іншими регулярними та нерегулярними виплатами. І графік роботи деяких працівників час від часу змінюється. Це ускладнюватиме контролерам процес розрахунку. 

І, насамкінець, завжди актуальне запитання: які штрафи може застосувати Держпраці при інспекційному відвідування щодо індексації? 

У листі від 07.05.2018 р. №3570/4.1/4.1-ДП-18 фахівці Держпраці зазначають, що:

  • ненарахування індексації заробітної плати є порушенням ст. 95 КЗпП та, відповідно, мінімальних державних гарантій в оплаті праці. Отже, якщо індексація працівнику не нараховувалася взагалі (зокрема, і в якомусь одному місяці), то роботодавцю загрожуватиме штраф 10 МЗП. Зараз цей штраф становить 41730 грн.!
  • порушення правил обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації та сум індексації є порушенням Порядку №1078, не підпадає під визначення мінімальних державних гарантій в оплаті праці, наведене у ст. 12 Закону про оплату праці, та належить до категорії інших порушень. Тобто, якщо хоч якась сума індексації працівнику нараховувалася (за місяці, коли вона повинна була нараховуватися), то роботодавцю загрожуватиме штраф 1 МЗП. Зараз цей штраф становить 4173, тобто в 10 разів менше!

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»