• Посилання скопійовано

Поділ щорічної відпустки за бажанням працівника: чи повинен роботодавець погоджуватися?

Працівники, щоб «виграти» у тривалості відпустки, подають не одну заяву, а відразу 3 (щоразу бажаючи отримати відпустку з понеділка по п’ятницю). Таким чином вони можуть бути відсутні 28 календарних днів. Чи має право роботодавець відмовити у поділі відпустки на такі частини?

Поділ щорічної відпустки за бажанням працівника: чи повинен роботодавець погоджуватися?

Таке запитання було задано Держпраці в Закарпатті під час онлайн-прийому громадян. 

Посадовець Держпраці відповіла, що роботодавець має право і може відмовити працівнику у поділі щорічної відпустки на такі частини, якщо це суперечить інтересам виробництва, і такий поділ не передбачений графіком відпусток.

Як відомо, черговість надання відпусток визначається графіками, що затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), і доводиться до відома всіх працівників. При складанні графіків ураховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості їх відпочинку.

Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом, який зобов'язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну.

Поділ щорічної відпустки на частини будь-якої тривалості допускається на прохання працівника за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів. Такий поділ відображається у графіку відпусток.

У разі перенесення щорічної відпустки новий термін її надання встановлюється за згодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом. Якщо роботодавець не погоджує перенесення відпустки на інший період, то він може відмовити працівнику.

***

Читайте також:

Джерело: Держпраці у Закарпатській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»