• Посилання скопійовано

Чи можливе внутрішнє сумісництво для працівника у години за межами графіку роботи підприємства

Застосування до працівника за внутрішнім сумісництвом графіка роботи з понеділка по четвер з 17 :30 та у п’ятницю з 16:15 по 18:15, або 8 год. у вихідний день не є порушенням

Чи можливе внутрішнє сумісництво для працівника у години за межами графіку роботи підприємства

Держпраці у Рівненській області пояснює, що сумісництво – це виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації (п. 1 Постанови КМУ від 03.04.1993 р. №245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» (далі – Постанова №245)  та п. 1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затверджене спільним наказом Мін’юсту, Мінфіну, Мінпраці України від 28.06.1993 р. №43 (далі – Положення №43)).

Тобто, робочий час за основним місцем роботи і за внутрішнім сумісництвом не перетинається.

Необхідною умовою для прийняття працівника на роботу за сумісництвом є наявність вакантної посади в штатному розписі. За відсутності такої посади у штатному розписі – сумісництво неможливе (лист Мінпраці від 21.06.2010 р. №514/13/155-10).

Заборона на роботу за сумісництвом встановлена п. 4 Положення №43 для керівників державних підприємств, установ, організацій, їхніх заступників, керівників структурних підрозділів державних підприємств, установ, організацій (цехів, відділів, лабораторій тощо) та їхніх заступників (за винятком наукової, викладацької, медичної і творчої діяльності).

Обмежену кількість робочих годин за сумісництвом можуть працювати працівники державних підприємств, бюджетних установ та організацій. Так, згідно з п. 2 Постанови №245 такі особи можуть працювати за сумісництвом не більше 4 годин на день і повного робочого дня у вихідний. Загальна тривалість роботи за сумісництвом у таких осіб протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу.

У додатку до Положення №43 наведено перелік робіт, які не є для працівників державних підприємств, установ та організацій сумісництвом. Такі роботи можна виконувати працівникам без оформлення сумісництва.

Перед початком роботи необхідно повідомити ДФС України про прийняття працівника за сумісництвом (укладення нового трудового договору). Йдеться про Повідомлення про прийняття працівника на роботу, форма якого наведена в додатку до постанови КМУ від 17.06.2015 р. №413.

Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

Отже, на працівників-сумісників у повному обсязі поширюються положення трудового законодавства. Тому внутрішні сумісники нарівні з основними працівниками мають право на встановлення їм доплат, надбавок, премій, інших виплат, гарантованих КЗпП, генеральною або галузевою угодою, колективним договором, укладеним на підприємстві, в установі, організації.

Відпрацьований внутрішнім сумісником час в нічні, понаднормові години, у вихідні підраховують окремо за різними місцями роботи й оплачують за ставкою, встановленою для відповідної посади.

Оскільки трудовий договір з працівником – внутрішнім сумісником укладається завжди окремо від основної роботи і виконувати роботу він повинен в окремо відведений для цього робочий час, то і табель обліку робочого часу по ньому теж повинен вестися окремо. За підсумками місяця на підставі даних обліку табеля за фактично відпрацьований час сумісникові нараховують зарплату. Знову ж таки – окремо від основної посади.

А оскільки сумісник працює на умовах неповного робочого часу, то заробітна плата йому виплачується пропорційно до виконаної норми праці.

Підсумовуючи вищенаведене, застосування до працівника за внутрішнім сумісництвом графіка роботи з понеділка по четвер з 17 год. 30 хв. та у п’ятницю з 16 год. 15 хв. до 18 год. 15 хв., або 8 год. у вихідний день не суперечить чинним нормативно-правовим актам трудового законодавства України.

Джерело: Держпраці у Рівненській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»