• Посилання скопійовано

Підприємство тимчасово не працює: що робити з оплатою праці?

Найчастіше у разі тимчасового припинення діяльності підприємства не поспішають оформлювати простій (з оплатою працівникам 2/3 окладу), а оформлюють відпустки без збереження зарплати. Але надаються неоплачувані відпустки виключно за ініціативою (заявою) працівників. Спрямувати працівника в таку відпустку роботодавець за власним рішенням не має права

Підприємство тимчасово не працює: що робити з оплатою праці?

Держпраці у Дніпропетровській області роз’яснила, що Законом  «Про відпустки»  передбачено надання двох видів відпусток без збереження заробітної плати:

  • відпусток, що надаються працівникам в силу суб’єктивного права, що належить їм за законом, тобто в обов’язковому порядку (ст. 25 Закону про відпустки);
  • відпусток, що надаються за погодженням сторін, тобто роботодавця і працівника (ст. 26 Закону про відпустки).

На час надання відпусток без збереження заробітної плати за працівником зберігається його місце роботи, а час перебування у таких відпустках відповідно до п. 4 ст. 9 Закону про відпустки зараховується до стажу роботи.

Відпустка без збереження заробітної плати, що надається працівникові в обов’язковому порядку та відпустка без збереження заробітної плати за згодою сторін надаються лише за бажанням працівника, а не з ініціативи роботодавця.

Але, мають місце випадки, коли роботодавці, не маючи коштів на оплату праці працівників, замість оформлення простою або проведення процедури скорочення, примусово відправляють працівників у відпустку без збереження заробітної плати.

Примусове відправлення працівників у відпустки без збереження заробітної плати є грубим порушенням законодавства про працю.

За це роботодавця в установленому порядку має бути притягнуто до відповідальності.

Державний контроль за дотриманням законодавства про працю, в т. ч. про відпустки, здійснює Державна інспекція України з питань праці та її територіальні органи, до якої працівники мають право звернутися за захистом своїх трудових прав.

***

Читайте також:

Джерело: Держпраці у Дніпропетровській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»