• Посилання скопійовано

Подовжуємо дію дозволу на працевлаштування нерезидента: переглядати оклад чи ні?

Нещодавно ми коментували лист Держпраці щодо зміни у зв’язку зі збільшенням розміру мінімальної зарплати окладу працівнику-іноземцю для отримання продовження дозволу на працевлаштування. В цьому матеріалі коментуємо лист від Державної служби зайнятості на цю ж тему

Подовжуємо дію дозволу на працевлаштування нерезидента: переглядати оклад чи ні?

Коментар до листа Державної служби зайнятості (центрального апарту) від 28.05.2019 р. №33/15/264019

Нагадаємо, що відповідно до ч. 3 ст. 42-1 Закону про зайнятість населення, роботодавець може отримати дозвіл на працевлаштування іноземця за умови виплати заробітної плати у розмірі не менш як:

  • 5 мінімальних заробітних плат – іноземним найманим працівникам у громадських об’єднаннях, благодійних організаціях та навчальних закладах, визначених у ст. 34, 36, 37, 39, 41, 43, 48 Закону «Про освіту»;
  • 10 мінімальних заробітних плат – для всіх інших категорій найманих працівників.

 

Ситуація з практики

На підприємстві працює іноземець, який належить до інших категорій найманих осіб.

З ним було укладено трудовий договір у 2018 р. й відповідно встановлено оклад у розмірі 10 МЗП, а саме 37 230,00 грн.

Але потім, з 01.01.2019 р., мінімальний розмір зарплати змінився і зараз становить 4173,00 грн на місяць. У зв’язку з цим виникли запитання щодо продовження дії дозволу на працевлаштування такого нерезидента:

  1. чи потрібно змінювати оклад цьому іноземцю до 10 МЗП у 2019 році, тобто до 41 730,00 грн?

  2. чи можна залишити оклад на тому ж рівні, що й у 2018 році, у розмірі 37 230,00 грн. Чи отримає підприємство за таких умов дозвіл на працевлаштування?

 

Роз’яснення фахівців Державної служби зайнятості

Фахівці Державної служби зайнятості (ДСЗ) акцентували увагу на дещо інших нюансах, ніж фахівці Держпраці.

Згідно з ч. 3 ст. 42-2 Закону про зайнятість для продовження дії дозволу роботодавець має подати такі документи:

  1. заяву за формою, визначеною КМУ;
  2. фотокартку іноземця або особи без громадянства розміром 3,5 х 4,5 см;
  3. документи згідно з переліком для отримання дозволу, якщо вони змінилися.

І ось серед цих змінених документів повинен бути контракт зі збільшеним розміром оплати праці нерезидента! Адже для отримання роботодавцем дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства виплата іноземним найманим працівникам зарплати у розмірі 10 МЗП (у 2019 – 41730 грн) – це одна з основних умов.

Тобто, якщо проаналізувати відповідь ДСЗ, ці 10 МЗП для такого іноземця – це аналог 1 МЗП для громадянина України. По суті, все залежить від того, як цей працівник працюватиме протягом кожного місяця. Розмір зарплати іноземного найманого працівника за виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розміри, визначені у Законі про зайнятість. А якщо він її не виконає (наприклад, на тиждень візьме відпустку без збереження зарплати), то ці 10 МЗП йому нараховуватимуться не повністю, а пропорційно фактично відпрацьованому часу!

А ще фахівці ДСЗ наголошують, що перегляд умов трудових договорів(контрактів) щодо оплати праці у разі зміни згідно з законодавством розміру МЗП є обовязковим. Це, на нашу думку, означає, що збільшити оклад такого іноземця слід не на дату початку дії подовженого дозволу про працевлаштування, а на дату зростання МЗП в Україні. Тобто з 01.01.2019 року! Далі проблем із подовженням дозволу на працевлаштування виникнути не повинно – подаємо разом із іншими документами змінений станом на 01.01.2019 р. контракт із новою зарплатою 41730 грн і всі умови виконано.

***

Читайте також: Чи треба збільшувати оклад працівника-іноземця у разі зростання мінзарплати: ексклюзив від Держпраці

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»