• Посилання скопійовано

Врахування у розрахунку відпускних річної винагороди: роз’яснення від Мінсоцполітики

Як врахувати одноразову винагороду за підсумками роботи за рік у відпускні, якщо відпускні виплачуються в 2019 році, а винагороду виплачено у 2018 році за 2017 рік? Така загадка виникає завдяки розрахунковому періоду 12 місяців перед відпусткою. Консультує Мінсоцполітики

Врахування у розрахунку відпускних річної винагороди: роз’яснення від Мінсоцполітики

Коментар до листа Мінсоцполітики від 20.06.2019 р. № 723/0/204-19

 

Суть запитання

Нагадаємо, що середня зарплата для оплати часу відпусток обчислюється з урахуванням положень Порядку №100. Згідно з нормами п. 2 Порядку № 100 середня зарплата для оплати часу відпусток обчислюється виходячи з нарахованої працівникам зарплати за 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

Припустимо, що працівникам підприємства в серпні 2018 р. була виплачена винагорода за результати роботи за 2017 рік. У травні 2019 року працівник йде у відпустку.Якщо місяць винагороди входить до розрахункового періоду, то чи включається до розрахунку середньої зарплати для оплати часу відпустки така винагорода? І якщо так, то в якій частині?

 

Мінсоцполітики пояснює

Відповідно до п. 3 Порядку №100, до складу виплат, які враховуються при обчисленні середньої зарплати у всіх випадках її збереження, включаються:

Усе про зарплату і кадри – 
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

  • основна заробітна плата;
  • доплати;
  • надбавки;
  • премії, які не мають разового характеру;
  • винагороди за підсумками роботи за рік і вислугу років;
  • індексація тощо.

Порядком чітко визначені умови врахування одноразової винагороди за підсумками роботи за рік і вислугу років при обчисленні середньої зарплати. Головною такою умовою є їх нарахування в поточному році за попередній рік. Ось, власне, і все, що написано в коментованому листі. Звісно, що це вимагає пояснення, як це розуміти.

 

Редакція коментує

На підставі абз. 2 п. 3 Порядку №100 одноразова винагорода за підсумками роботи за рік враховується при обчисленні середньої зарплати у всіх випадках її збереження шляхом додавання до кожного місяця розрахункового періоду 1/12 винагороди, нарахованої в поточному році за попередній календарний рік.

Однією з основних умов врахування цієї винагороди у розрахунку відпускних є її нарахування у поточному році, тобто в тому, в якому нараховується середня заробітна плата, за попередній календарний рік (наприклад, за підсумками роботи за 2018 р.  – у 2019 році). Аналогічне роз’яснення наводилось і в листі Мінсоцполітики від 20.04.2017 р. № 1225/0/101-17/282).

Оскільки відпустка надається у 2019 р., то винагорода за підсумками роботи за 2017 р., виплачена у серпні 2018 р., не буде враховуватися при обчисленні середньої зарплати для оплати днів відпустки.

Не включається до розрахунку і винагорода за поточний рік. Наприклад, якщо одноразова винагорода за підсумками року була нарахована та виплачена у 2019 році за 2019 рік, вона не буде враховуватися в розрахунок середнього заробітку (лист Мінпраці від 24.06.2008 р. №411/13/84-08). Докладно про врахування при такому розрахунку премій та річної винагороди ми писали тут>>

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»