• Посилання скопійовано

Звільнення за власним бажанням: із відпрацюванням та без

Чи може працівник звільнитися (а керівник підприємства його відпустити) без двотижневого терміну відпрацювання і передання товарно-матеріальних цінностей? Консультує Держпраці

Звільнення за власним бажанням: із відпрацюванням та без

Держпраці у Дніпропетровській області розповідає, що згідно загальному правилу, передбаченому ч. 1 ст. 38 КЗпП, працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні.

В цілому ряді випадків закон зобов’язує власника або уповноважений ним орган розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник в поданій заяві про звільнення. Всі ці випадки об’єднанні однією загальною ознакою зумовленою неможливістю продовжувати роботу у зв’язку з особливими обставинами. Основні з них приведені в цій статті.

Якщо після закінчення двотижневого строку письмового попередження власник або уповноважений ним орган не звільнив працівника, то в подальшому працівник вже не може бути звільнений на підставі раніше поданої заяви і повинен подовжити роботу на підприємстві.

Але нерідко сам працівник має інтерес в продовжені роботи після подання заяви на звільнення. Це як правило зумовлено з завершенням процесу передачі товарно-матеріальних цінностей, які доручені йому керівництвом в ході роботи.

Керівник міг би закінчити прийом цінностей і без матеріально-відповідальної особи, доручив цей процес спеціально обраній комісії.

Але найчастіше за все працівник зацікавлений виконувати таку роботу особисто, для виключення фактів зловживань. В такому випадку необхідно, щоб працівник ще раз до закінчення двотижневого терміну відпрацювання підтвердив свої наміри стосовно звільнення і вказав про свій намір продовжити відносини з підприємством до закінчення процесу передачі товарно-матеріальних цінностей.

Звільнення буде законним, хоча з моменту попередження минуло більше двох тижнів. В той же час, якщо працівник не висловлює побажання приймайте участь в процесі передачі товарно-матеріальних цінностей, а керівник зі свого боку не включить його в склад комісії, то при наявності особистих обставин, які виключають можливість роботи, він може бути звільнений за власним бажанням без двотижневого відпрацювання.

Джерело: Держпраці у Дніпропетровській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»