• Посилання скопійовано

Коли новоствореному підприємству слід проводити атестацію робочих місць?

Атестація робочих місць за умовами праці проводиться після прийняття на вакантні місця працівників та здійснення ними виробничої діяльності у характерних виробничих умовах

Коли новоствореному підприємству слід проводити атестацію робочих місць?

Держпраці у Полтавській області пояснює, що атестація робочих місць проводиться відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою КМУ від 01.08.1992 р. №442 (далі – Порядок № 442) і Методичних рекомендацій для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджених постановою Мінпраці від 01.09.1992 р. №41 та Головним державним санітарним лікарем України (далі – Методичні рекомендації). Відповідно до п. 1 Порядку №422 атестація робочих місць за умовами праці проводиться на підприємствах і в організаціях незалежно від форм власності й господарювання.

Атестацію робочих місць проводить атестаційна комісія організації, склад і повноваження якої визначаються наказом, в строки, передбачені колективним договором, але не рідше одного разу на 5 років (п. 4 Порядку №442).

За підсумками проведеної атестації роботодавець має вжити заходів, щоб усунути небезпечні й шкідливі для здоров’я працюючих виробничі фактори.

У разі неможливості усунути шкідливі і небезпечні виробничі фактори держава гарантує працівникам право на пільги та компенсації за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці: пенсію за віком на пільгових умовах, щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці, скорочену тривалість робочого тижня, доплати тощо.

Відповідно до п. 3.4. Методичних рекомендацій лабораторно-інструментальні дослідження фізичних, хімічних, біологічних, визначення психофізіологічних факторів проводяться в процесі роботи у характерних (типових) виробничих умовах, при справних і ефективно діючих засобах колективного і індивідуального захисту.

Отже, атестація робочих місць за умовами праці проводиться після прийняття  на вакантні місця працівників та здійснення ними виробничої діяльності у характерних (типових) виробничих умовах.

Джерело: Держпраці у Полтавській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»