• Посилання скопійовано

Виплата відпускних за три дні: поради для роботодавця

Коли виплачувати відпускні? Як розуміти «календарні» дні при виплаті відпускних? А що буде, якщо виплатити відпускні несвоєчасно? Чи можливі варіанти виплати відпускних у інші строки?

Виплата відпускних за три дні: поради для роботодавця

Коментар до листа Мінсоцполітики від 02.10.2019 р. №1432/0/206-19

Роботодавцям добре відомо, що виплата відпускних має відбутися не пізніше ніж за три дні до її початку (ст. 21 Закону про відпустки). Таку саму норму визначено у ч. 4 ст. 115 КЗпП.

Та є постійна дилема: за три календарних чи робочих дні? А якщо за три календарні, то як саме рахувати три дні, враховуючи день виплати як третій чи ні?

У своєму листі від 02.10.2019 р. №1432/0/206-19 фахівці Мінсоцполітики зазначили наступне.

 

Календарні чи робочі дні?

Відповідно до ст. 10 Закону про відпустки черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводиться до відома всіх працівників. При складанні графіків ураховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їхнього відпочинку. Щорічна відпустка працівнику має надаватись відповідно до затвердженого графіка відпусток і оплачуватися не пізніше ніж за три дні до її початку згідно зі ст. 115 КЗпП та ч. 1 ст. 21 Закону.

Обчислення триденного строку для виплати заробітної плати за час відпустки здійснюється в календарних днях.

А якщо виплата за три календарні дні, то як саме рахувати три дні, враховуючи день виплати як третій чи ні? Мінсоцполітики цього не визначило. Тож розповімо далі, як це розуміємо ми.

 

Коментар редакції

Раніше фахівці Мінсоцполітики докладно (і на прикладах) пояснювали, що йдеться про три календарні дні, а не робочі. Їхня позиція була оприлюднена у листі від 26.06.2009 р. №155/13/116-09.

Як їх порахувати? Якщо, наприклад, перший день відпустки – 08.11.2019 р., то останнім днем виплати заробітної плати за час відпустки є 04.11.2019 р.

Але якщо останній день строку виплати відпускних припадає на вихідний день, відпускні слід виплатити не пізніше останнього робочого дня тижня до початку відпустки.

Наприклад, якщо перший день відпустки – 14.11.2019 р. (четвер), останній день строку виплати відпускних 10.11.2019 р. (неділя). Оскільки неділя – вихідний день (ч. 2 ст. 67 КЗпП), відпускні виплачуються 08.11.2019 р. (п’ятниця) у разі п’ятиденного робочого тижня або 09.11.2019 р. (субота) при шестиденному робочому тижні.

Отже, між днем виплати відпускних та днем початку відпустки має бути три повних календарних дні.

 

Якщо відпускні виплатили несвоєчасно

Звісно, якщо виплатити несвоєчасно, виникнуть запитання у фахівців Держпраці й вони не оминуть можливості у накладенні штрафної санкції на роботодавця за недотримання строків виплати відпускних.

Та не лише проблеми у роботодавця можуть бути з контролюючими органами у разі несвоєчасної виплати відпускних, але і з самим працівником. Якщо у роботодавця є на меті відправити працівника у відпустку за графіком, то у разі несвоєчасної виплати власником або уповноваженим ним органом заробітної плати працівнику за час щорічної відпустки, відпустка на вимогу працівника повинна бути перенесена на інший період.

 

Строк виплати відпускних можна перенести, але за ініціативою працівника!

Водночас є можливість перенесення строків виплати відпускних з ініціативи самого працівника (в жодному разі не роботодавця). Колись про це також писали фахівці Мінсоцполітики у своєму листі від 05.01.2012 р. №7/13/133-12.

Відповідно до параграфа 2 статті 7 Конвенції №132 «Про оплачувані відпустки (переглянута в 1970 році)», ратифікованої Законом від 29.05.2001 р. №2481-III, суми, що належать до виплати за час відпустки (частини), виплачуються зацікавленій особі до відпустки, якщо інше не передбачене в угоді, що стосується цієї особи і роботодавця.

Отже, враховуючи положення зазначеної статті Конвенції та те, що конкретний період надання щорічної відпустки або її частини узгоджується між працівником і роботодавцем, у разі необхідності отримання щорічної відпустки (або її частини) у стислі терміни (у зв'язку зі сімейними обставинами, станом здоров'я тощо) в заяві працівник може висловити своє бажання про отримання заробітної плати за неї в терміни, визначені між працівником та роботодавцем.

Чинні міжнародні договори України підлягають сумлінному дотриманню Україною відповідно до норм міжнародного права (ст. 15 Закону №1906). Чинні міжнародні договори, згода на обов’язковість яких надана ВР України, є частиною національного законодавства (ч. 1 ст. 9 Конституції України).

Якщо міжнародним договором або міжнародною угодою, в яких бере участь Україна, встановлено інші правила, ніж ті, що їх містить законодавство України про працю, то застосовують правила міжнародного договору або міжнародної угоди (ст. 8-1 КЗпП).

Отже, за наявності окремої угоди (заяви) між працівником і роботодавцем виплатити відпускні за час щорічної відпустки можна в інші строки, ніж визначено національним законодавством. І фахівці Держпраці в такому випадку не мають права накладати штрафні санкції за несвоєчасну виплату відпускних.

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»