• Посилання скопійовано

Працівник хоче поділити щорічну відпустку: чи може роботодавець відмовити?

Наразі передбачено лише можливість, а не обов’язок роботодавця ділити щорічну відпустку на частини, як того бажає працівник

Працівник хоче поділити щорічну відпустку: чи може роботодавець відмовити?

Держпраці у Львівській області нагадує, що черговість надання відпусток на підприємствах, установах, організаціях визначається графіками, що затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) і доводиться до відома всіх працівників. При складанні графіків ураховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості їх відпочинку.

Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом, який зобов’язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну.

Відповідно до ч. 1 та 2 ст. 12 Закону «Про відпустки» щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів. Водночас, звертаємо увагу, цією статтею передбачено лише можливість, а не обов’язок роботодавця поділу щорічної відпустки на частини, як того бажає працівник.

З метою недопущення втрат робочого часу та беручи до уваги виробничі обставини, роботодавець може й не погодитися поділити відпустку так, як того бажає працівник, також може запропонувати свої умови поділу щорічної основної відпустки або не поділити її взагалі.

Особам з інвалідністю, відповідно до п. 2 ч. 13 ст. 10 Закону «Про відпустки», щорічні відпустки надаються за бажанням у зручний для них час.

Джерело: Держпраці у Львівській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»