• Посилання скопійовано

Мінсоцполітики пропонує відв’язатись від прожиткового мінімуму

Мінсоцполітики пропонує замінити прив’язку посадового окладу до прожиткового мінімуму, а розмір штрафів за адміністративні та кримінальні правопорушення визначати виходячи з середньомісячного доходу особи

Мінсоцполітики пропонує відв’язатись від прожиткового мінімуму

Мінсоцполітики на своєму сайті опублікувало проект Закону щодо зміни підходів застосування прожиткового мінімуму при визначенні розмірів заробітної плати та запровадження нового підходу до визначення розміру штрафної ставки.

Цим законопроектом пропонується «відв’язати» низку законопроектів від прожиткового мінімуму та неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. Що замість цього прийде на заміну – розглянемо детальніше.

 

Мінімальний оклад

Згідно законопроекту мінімальні оклади держслужбовців будуть встановлюватись на 1 січня календарного року відповідно до категорії працівників і в подальшому протягом року змінюватись не будуть.

При цьому в Законі про оплату праці залишиться норма про те, що схема посадових окладів (тарифних ставок) працівників установ, закладів та організацій, що фінансуються з бюджету, формується на основі:

  • мінімального розміру посадового окладу (тарифної ставки), встановленого Кабінетом Міністрів України;
  • міжпосадових (міжкваліфікаційних) співвідношень розмірів посадових окладів (тарифних ставок) і тарифних коефіцієнтів.

Тобто, відв’язка від прожиткового мінімуму відбудеться. А розмір мінімального окладу для бюджетників  визначатиме сам Кабмін.

Що ж до госпрозрахункових підприємство, то для них мінімальний оклад (тарифна ставка) або інша мінімальна базова величина буде визначатись в розмірі не меншому за 50% мінімальної заробітної плати, визначеної відповідно до закону.

 

Штрафи за адміністративні/кримінальні правопорушення

Для кваліфікації адміністративних та кримінальних правопорушень пропонується застосовувати розрахункову одиницю, яка буде затверджувати законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

Розмір штрафної ставки у вигляді грошових стягнень, замість неоподатковуваного мінімуму (17 грн) буде становити 0,3% середньомісячного доходу особи за рік, що безпосередньо передував року вчинення адміністративного (кримінального) правопорушення, але не менше 17 грн.

При цьому, у випадку стягнення штрафу за місцем вчинення адміністративного правопорушення, розмір штрафної ставки буде становити фіксовані 17 грн.

Під середньомісячним доходом особи розуміється дохід, отриманий за трудовим договором (цивільно-правовими договорами), дохід, отриманий від здійснення підприємницької діяльності (незалежної професійної діяльності), пенсії та інші види доходів, відрахування з яких не заборонено законом.

 

Яких законодавчих документів будуть стосуватись зміни?

В частині визначення посадового окладу:

В частині визначення розміру штрафів:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»