• Посилання скопійовано

Плануєте отримати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки: як пройти експертну оцінку?

Які експертні організації мають право проводити експертизу стану охорони праці та безпеки промислового виробництва, а також складати відповідні висновки, на підставі яких Держпраці видає дозволи?

Плануєте отримати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки: як пройти експертну оцінку?

Держпраці у Кіровоградській області розповідає, що відповідно до постанови КМУ від 26.10.2011 р. №1107 (далі – Постанова №1107) експертні організації – експертно-технічні центри, що належать до сфери управління Держпраці або незалежні експертні організації, які забезпечують науково-технічну підтримку державного нагляду у сфері промислової безпеки та охорони праці та мають підтверджену компетенцію для інспекційної діяльності у сфері охорони праці відповідно до повноважень.

З 5 грудня 2018 року набрали чинності Вимоги до експертних організацій, які мають намір виконувати (виконують) експертизу стану охорони праці та безпеки промислового виробництва затверджені наказом Мінсоцполітики від 12.04.2018 р. №507.

Ці Вимоги є обов’язковими для суб’єктів господарювання незалежно від форми власності, які мають намір виконувати (виконують) експертизи у сфері охорони праці та безпеки промислового виробництва інших суб’єктів господарювання (далі – експертна організація), а саме:

  • експертизу стану охорони праці та безпеки промислового виробництва суб’єкта господарювання під час виконання робіт підвищеної небезпеки;
  • експертизу стану охорони праці та безпеки промислового виробництва суб’єкта господарювання під час експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки;
  • експертизу щодо відповідності машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки вимогам законодавства про охорону праці та промислової безпеки з метою отримання дозволу на їх застосування.

Експертна організація повинна, зокрема 

  • мати статус юридичної особи та матеріально-технічне забезпечення, необхідне для виконання своїх завдань;
  • бути акредитованою Національним агентством з акредитації України як орган з інспектування, що здійснює інспектування як третя сторона;
  • не бути пов’язаною з проектуванням, виготовленням, постачанням, придбанням, володінням, користуванням (експлуатацією, введенням в експлуатацію), монтажем, налагодженням, технічним обслуговуванням, ремонтом, модернізацією, реконструкцією чи заміною устаткування, на яке видається висновок експертизи;
  • здійснювати свою діяльність з урахуванням галузі діяльності суб’єкта господарювання, що замовляє роботи, його структури, технології виробництва;
  • мати достатню кількість компетентного персоналу для належного виконання своїх завдань (не менше двох експертів технічних з кожного напряму діяльності заявника).

З переліком експертних організацій можна ознайомитися на сайті Національного агентства з акредитації України Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (naau.org.ua) в розділі «Реєстр акредитованих ООВ» – Органи з інспектування.

Джерело: Держпраці в Кіровоградській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»