• Посилання скопійовано

Види трудових договорів за проектом Закону «Про працю»

Законопроект «Про працю» передбачає укладання з усіма працівниками трудових договорів. Але якими вони будуть? Чи будуть вони обмежені строком дії? І які гарантії отримають працівники для захисту їх прав?

Види трудових договорів за проектом Закону «Про працю»

Ми продовжуємо аналізувати законопроект «Про працю», який наразі доопрацьовується. Зараз поговоримо про види трудових договорів, які ним передбачені.

 

Види трудових договорів 

З дня набрання чинності Закону про працю будуть такі трудові договори:

  1. безстрокові;
  2. строкові;
  3. короткострокові (новий!);
  4. сезонні;
  5. з нефіксованим робочим часом (новий!);
  6. учнівський трудовий договір (новий!);
  7. трудовий договір з домашнім працівником (новий!).

З безстроковими трудовими договорами ми всі вже добре знайомі. По суті, їхня назва означає, що при укладанні сторони (працівник та роботодавець) не встановили строк, коли трудові відносини закінчаться. Але при цьому вже зараз слід звернути увагу на відмінності: 

  1. Трудовий договір обов’язково треба буде укласти в письмовій або електронній формі. І це має бути саме документ під назвою «трудовий договір», одного наказу про прийняття на роботу вже буде недостатньо. Про це ми писали тут.

  2. Щодо тих, хто на момент набрання чинності Законом про працю вже перебуватиме у трудових відносинах, роботодавці повинні будуть протягом року укласти такі договори. При цьому звільняти нікого не потрібно – вважатиметься, що трудові відносини тривають. Якщо ж трудовий договір (контракт) вже був укладений раніше, він отримає статус строкового трудового договору.

  3. Звільнити працівника, навіть такого, що працює за безстроковим трудовим договором, роботодавцю буде значно простіше. Про це ми писали у цих статтях та новинах:
    – Нові види звільнень працівників та підстави за законопроектом «Про працю»;
    – Звільнення працівників з ініціативи роботодавця: як це буде за Законом «Про працю»?;
    – Закон про працю не дозволяє звільнити працівника без пояснення причин, – Милованов;
    – Законопроект про працю: чим обурені профспілки?

  4. Зміняться правила звільнення працівника за власним бажанням. Про це читайте тут.

 

Строкові трудові  договори

Відповідно до ст. 18 законопроекту строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законом, колективним договором (див. Таблицю 1).

При цьому до строкових трудових договорів належать:

  1. короткострокові трудові договори;
  2. сезонні трудові договори;
  3. учнівський трудовий договір.

 

СТРОК НА ЯКИЙ УКЛАДАЄТЬСЯ КОЛИ УКЛАДАЄТЬСЯ ТА З КИМ? ПРАВА Й ОБОВ'ЯЗКИ РОБОТОДАВЦЯ ТА ПРАЦІВНИКА
1. На визначений строк або на час виконання певної роботи, але не більше ніж на 5 років *   *(Короткостроковим трудовим договором вважається трудовий договір, укладений на строк до двох місяців. Сезонний трудовий договір укладається для виконання робіт, які внаслідок природних і кліматичних умов виконуються не цілий рік, а протягом певного періоду (сезону), що не перевищує восьми місяців поспіль). 1. Для заміщення тимчасово відсутнього працівника, за яким зберігається місце роботи (посада) 1. Сторони строкового трудового договору мають такі самі права і несуть такі ж обов’язки, як і сторони безстрокового трудового договору
2. Для заміщення вільного робочого місця (вакантної посади), якщо за звільненим працівником відповідно до закону зберігається право повернення на попередню роботу (посаду) 2. Якщо після закінчення строку трудового договору трудові відносини фактично тривають, трудовий договір вважається продовженим на невизначений строк на тих самих умовах, якщо інше не встановлено законом
3. На час виконання певного обсягу чи виду роботи, строк закінчення якої не може бути визначений конкретною датою, з урахуванням характеру такої роботи, умов її виконання 3. Працівник і роботодавець мають право домовитися про продовження трудових відносин, установлених на визначений строк, у разі необхідності завершення виконання роботи, визначеної трудовим договором, укладеним на визначений строк. У такому разі трудові відносини припиняються зі завершенням роботи у повному обсязі. Продовження трудових відносин для завершення виконання роботи не вважається продовженням трудових відносин на невизначений строк
4. Для виконання робіт, пов’язаних з тимчасовим (до одного року) розширенням виробництва або обсягу послуг, що надаються відповідним роботодавцем
5. Для виконання невідкладних робіт із запобігання або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій, а також усунення інших обставин, що становлять або можуть становити загрозу життю чи здоров’ю, умовам життєдіяльності людей
6. У зв'язку з обранням на визначений строк до складу виборного органу або на виборну посаду, а також у зв’язку з прийняттям на роботу осіб, які безпосередньо забезпечують діяльність членів виборних органів 5. Роботодавець зобов’язаний інформувати працівників, які працюють за строковим трудовим договором, про вакансії, які передбачають можливість укладення безстрокового трудового договору, а також забезпечити рівні можливості таких працівників для його укладення
7. З працівниками патронатної служби
8. З педагогічними, науково-педагогічними, науковими працівниками, призначення (обрання) на посаду яких відповідно до закону здійснюється за результатами конкурсу на визначений строк
9. З творчими працівниками засобів масової інформації, організацій кінематографії, театрів, концертних організацій, цирків та іншими особами, які беруть участь у створенні та/або виконанні творів, професійними спортсменами відповідно до переліку професій, що затверджується КМУ
10. З керівником юридичної особи, його заступником, головою і членами наглядової ради та/або виконавчого органу, з керівником представництва іноземної юридичної особи
11. Для виконання громадських робіт за направленням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції
12. При тимчасовому переведенні працівника на роботу (посаду) до іншого роботодавця
13. В інших випадках, коли встановлення на визначений строк трудових відносин передбачено законом
14. За згодою сторін трудового договору

 

Короткостроковий трудовий договір

Короткостроковий трудовий договір укладається на  строк до двох місяців.

Підстави для укладення короткострокового трудового договору, права і обов’язки сторін, порядок дії, зміни умов та припинення короткострокового трудового договору визначаються за тими ж правилами, що і для строкового трудового договору.

Ініціатором розірвання короткострокового трудового договору може бути як працівник, так і роботодавець. Нюанси розірвання строкового трудового договору ми відобразили у зручній схемі 1.

СХЕМА 1

 

 

Сезонний трудовий договір

Сезонні трудові договори укладаються для виконання робіт, які внаслідок природних і кліматичних умов виконуються не цілий рік, а протягом певного періоду (сезону), що не перевищує восьми місяців поспіль.

Підстави для укладення сезонного трудового договору, права і обов’язки сторін, порядок дії, зміни умов та припинення короткострокового трудового договору визначаються за тими ж правилами, що і для строкового трудового договору.

Так само як і короткостроковий, сезонний трудовий договір може бути розірвано як з працівником, так і роботодавцем, але також зі своїми нюансами (див. Схему 2)

СХЕМА 2

 

Учнівський трудовий договір

Учнівський трудовий договір укладається з особами, яким менше 16 років.

Як випливає зі ст. 23 законопроекту, учнівський трудовий договір – особлива форма трудового договору, яка передбачає поєднання виконання працівником посадових, робочих обов’язків з навчанням на робочому місці.

Учнівський трудовий договір укладається на строк до 6 місяців.

Роботодавець має право повторного укладення учнівського трудового договору з тим самим працівником не раніше ніж через три роки після закінчення строку дії попереднього учнівського трудового договору. В іншому випадку повторно укладений учнівський трудовий договір вважається безстроковим.

Не допускається укладення учнівського трудового договору, яким передбачається виконання робіт із важкими, шкідливими і небезпечними умовами праці, умовами підвищеного ризику для життя і здоров’я та робіт, які потребують професійного добору, з неповнолітніми особами.

 

Трудовий договір з нефіксованими робочим часом

Якщо зі строковими трудовими договорами ми були знайомі ще до Закону про працю, то це взагалі новий вид трудового договору.

Такий вид трудових договорів, вважаємо, має право на існування з урахуванням вимог ринкової економіки та ринку праці. І цей вид трудового договору слід буде застосовувати, коли у роботодавця виникатиме потреба в «робочих» руках не на постійних умовах, а лише, коли є певний обсяг роботи й без гарантій того, що така робота буде постійно.

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом – це особлива форма трудового договору, відповідно до якого обов’язок працівника виконувати роботу виникає виключно за умови надання роботодавцем доступної роботи, без гарантій того, що така робота буде надаватися постійно (ст. 22 Закону про працю).

Проте існують певні обмеження щодо кількості таких трудових договорів:  їх не може бути більше ніж 1/10 загальної кількості трудових договорів у роботодавця.

Також трудовий договір з нефіксованим робочим часом має містити спосіб повідомлення працівника про наявність роботи та спосіб повідомлення від працівника про готовність приступити до роботи. На жаль, не конкретизовано, в який саме спосіб слід повідомляти, тож тут є поле для фантазії роботодавців і працівників. Ми ж рекомендуємо надавати такі повідомлення у письмовому вигляді для уникнення непорозумінь між сторонами трудового договору.

Роботодавець самостійно визначає обсяг необхідної для виконання роботи та в розумний строк погоджує з працівником режим роботи та тривалість робочого часу, необхідного для виконання відповідної роботи. Та працівник має право відмовитися від виконання роботи, якщо його про наявність роботи було повідомлено із порушенням строків, визначених трудовим договором з нефіксованим робочим часом.

Якщо між сторонами укладено трудовий договір з нефіксованим робочим часом, роботодавець не має права забороняти або заважати працівникові, виконувати роботу за іншим трудовим договором у іншого роботодавця.

Мінімальна тривалість робочого часу працівника, що виконує роботу на підставі трудовому договору з нефіксованим робочим часом, протягом календарного місяця становить 8 годин. Якщо працівник протягом календарного місяця виконував роботу менше 8 годин, йому має бути виплачена заробітна плата за восьмигодинний робочий час.

 

Трудовий договір з домашнім працівником

Домашній працівник – це фізична особа, яка займається домашньою працею в рамках трудових відносин з роботодавцем.

Трудовий договір з домашнім працівником укладається при використанні домашньої праці, тобто роботи, яка виконується з метою обслуговування домашнього господарства (сім’ї).

Крім обов’язкових умов трудового договору, встановлених законопроектом, у трудовому договорі з домашнім працівником може бути передбачено умову про нефіксований робочий час і можливість платного чи безоплатного надання роботодавцем житла домашньому працівнику в користування.  

У випадку платного надання житла для проживання домашньому працівникові, такі відносини регулюються актами цивільного законодавства, а роботодавець не має права самостійно проводити відрахування із заробітної плати в рахунок плати за користування таким житлом (ст. 24 законопроекту).

Не вважається домашньою працею робота з обслуговування домашнього господарства, тривалість якої становить менше 80 годин на місяць.

***

Читайте також:

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»