• Посилання скопійовано

Увага! Законопроект про працю суттєво доопрацюють

Робоча група Комітету ВРУ провела заключне засідання з обговорення проектів Трудових кодексів та законопроектів про працю

Увага! Законопроект про працю суттєво доопрацюють

13 лютого відбулося заключне засідання робочої групи з обговорення положень проектів Трудового кодексу України №2410, Кодексу України про працю №2410-1, проектів законів про працю №2708, №2708-1, №2708-2.

У засіданні взяли участь народні депутати, представники центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого з прав людини, Міжнародної організації праці, профспілок та організацій роботодавців, наукових установ, громадських організацій та бізнесу.

Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова, як головуюча робочої групи, зазначила, що всі проведені засідання були більше схожі на круглі столи, під час яких учасники мали можливість ґрунтовно та в широкому колі обговорити низку проблемних питань, пов’язаних з існуючими трудовими відносинами в Україні, та закладені у законопроектах механізми їх вирішення.

Голова Комітету висловила подяку Національному координатору Міжнародної організації праці в Україні Сергію Савчуку за особисту участь та участь у попередніх засіданнях Христини Міхес - старшого спеціаліста МОП з питань трудового законодавства та соціального діалогу та Антоніо Сантуша - менеджера проекту МОП «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні».

Перший заступник Голови Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк відзначив високий рівень підготовки та фахову дискусію учасників заходу. У виступі він нагадав, що на минулих засіданнях було обговорено велику кількість питань, зокрема, трудових відносин, трудових договорів та їх видів, укладання трудового договору, робочого часу, зміни умов трудового договору, оплати праці, індексації заробітної плати, мінімальної заробітної плати, відпусток, умов прийняття на роботу; підстави звільнення, зокрема з ініціативи роботодавця та/або працівника, державного нагляду в сфері праці, ролі та місця інспекції праці, індивідуальних трудових спорів, матеріальної відповідальності працівника та роботодавця.

Голова Комітету Галина Третьякова зазначила, що участь у робочих групах народних депутатів від різних політичних сил дала поштовх Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів винести на своє засідання питання щодо створення робочої підгрупи з ґрунтовного опрацювання вказаних законопроектів та напрацювання нового доопрацьованого законопроекту.

На своєму засіданні 7 лютого 2020 року Комітет підтримав зазначену пропозицію та прийняв рішення створити робочу підгрупу з розробки доопрацьованого законопроекту на загальній структурі та положеннях проекту закону про працю №2708. Головою вказаної робочої групи визначено Секретаря Комітету Миколу Бабенка.

До складу цієї робочої підгрупи також залучено по два народних депутата, делегованих від кожної депутатської фракції та групи, трьох представників, делегованих від об’єднань профспілок, трьох представників, делегованих від організацій роботодавців, трьох представників, делегованих від центральних органів виконавчої влади та трьох представників від наукових установ/громадських об’єднань.

Учасники заключного засідання робочої групи у своїх виступах наголошували на необхідності прийняття такого акту, який задовільнив би всіх учасників трудових відносин.

Жвава дискусія навколо цих законопроектів показала, що профспілкова сторона та науковці акцентують увагу на необхідності напрацювання кодифікованого акту. В свою чергу, представники сторони роботодавців, Уряду, міжнародних бізнес асоціацій та організацій правників схиляються до розширення положень проекту Закону про працю №2708.

Незважаючи на те, що за браком часу на засіданнях робочих груп не було можливості обговорити всі проблемні питання, Галина Третьякова у заключному виступі проінформувала, що працівниками секретаріату Комітету сформована порівняльна таблиця, до якої увійшли всі пропозиції, які надійшли у Комітет до законопроекту про працю, а також ті, що були озвучені учасниками проведених робочих груп. Ця порівняльна таблиця буде передана малій робочій підгрупі, яка вже на наступному тижні розпочне свою роботу над постатейним опрацюванням нового доопрацьованого законопроекту.

 ***

Читайте також: 

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»