• Посилання скопійовано

Змінили місцезнаходження – змініть документи з охорони праці

На що слід звернути увагу під час підготовки документів з охорони праці на новому місці?

Змінили місцезнаходження – змініть документи з охорони праці

Непоодинокі випадки, коли підприємства переїжджають та, відповідно, змінюють адресу. При цьому назви підприємства та виробничих дільниць, робочі місця залишаються ті ж самі, як і штат, обладнання, прилади, а площа може змінюватися. На що слід звернути увагу під час підготовки документів з охорони праці на новому місці?

Державна служба України з питань надає відповідь.

 

Інструкції, журнали з ОП та інструктажі

Відповідно до п. 1 розд. VI Положення про розробку інструкцій з охорони праці, затвердженого наказом Мінсоцполітики від 30.03.2017 р. №526 (далі – Положення про розробку інструкцій), перегляд інструкцій проводиться в строки, передбачені нормативно-правовими актами з охорони праці, на основі яких їх розроблено, але не рідше разу на 5 років, а для робіт з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, – не рідше разу на 3 роки.

Інструкції переглядаються до настання строків відповідно до п. 2 розд. VI Положення про розробку інструкцій.

Відповідно до додатка 1 Положення про розробку інструкцій, титульна сторінка інструкції з охорони праці містить повне найменування підприємства та назву інструкції і не містить адреси знаходження підприємства.

Якщо фірма вказує в інструкції свою адресу і вона змінилася, пропоную внести зміни до титульного листа інструкції. Відповідно до п. 2.9 Порядку опрацювання і затвердження роботодавцем нормативних актів з охорони праці, що діють на підприємстві, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 21.12.1993 р. №132, затвердження та скасування нормативного акта підприємства з охорони праці здійснюється наказом (розпорядженням).

Відтак, необхідно видати наказ (розпорядження) про внесення змін до вказаної адреси підприємства в інструкціях з охорони праці та внести в них відповідні правки (так, як вносяться правки у нормативно-правові акти).

Таким же чином можна внести зміни до лицевих сторінок журналів реєстрації вступного інструктажу інструктажів на робочому місці, або можна завести нові журнали.

Позаплановий інструктаж з охорони праці проводиться лише у випадках, зазначених у Типовому положенні про навчання, інструктаж і перевірку знань працівників з питань охорони праці, затвердженому наказом Держнаглядохоронпраці від 04.04.1994 р. №30.

 

На що звернути увагу в разі переїзду на нові площі

1. Відповідно пп. 1. 3 п. 1 розд. VІ Загальних вимог стосовно забезпечення роботодавцями охорони праці працівників, затверджених наказом Міністерства надзвичайних ситуацій України від 25.01.2012 р. №67 (далі – Вимоги), засоби праці мають відповідати вимогам, зазначеним у розд. V цих Вимог, та вимогам відповідних нормативних документів і нормативно-правових актів з охорони праці.

Засоби праці, безпечність яких залежить від умов монтажу, після монтажу і перед першим введенням у дію підлягають первинному випробуванню, періодичним випробуванням, а також випробуванню після кожного монтажу на новому місці або на новому будівельному майданчику з тим, щоб забезпечити належну якість монтажу та функціонування цього засобу праці.

2. Відповідно до абз. 1 та 5 п. 9 Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, затвердженого постановою КМУ від 13.04.2011 р. №461, на об’єкті мають бути виконані всі передбачені проектною документацією згідно з будівельними нормами, стандартами і правилами роботи, а також змонтоване і випробуване обладнання з дотриманням таких особливостей:

на об’єкті виробничого призначення, на якому встановлено технологічне обладнання, повинні бути проведені пусконалагоджувальні роботи згідно з технологічним регламентом, передбаченим проектом будівництва, створено безпечні умови для роботи виробничого персоналу та перебування людей відповідно до вимог нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки, пожежної та техногенної безпеки, екологічних і санітарних норм.

3. Вимогами Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, затвердженого постановою КМУ від 26.10.2011 р. №1107, необхідно керуватися у разі наявності на підприємстві робіт підвищеної небезпеки.

Важливо!

Враховуючи, що змінилися робочі місця, а висновок експертизи був зроблений з урахуванням роботи в інших приміщеннях, інформація про відповідність (невідповідність) об’єкта вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки, на підставі якої приймалося рішення щодо видачі дозволу, потребує повторного вивчення.

Інформація про відповідність (невідповідність) об’єкта вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки стосується:

  • виконання робіт підвищеної небезпеки – потрібен повторний висновок експертизи стану охорони праці та безпеки промислового виробництва суб’єкта господарювання під час виконання заявлених робіт;
  • експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки – потрібен повторний висновок експертизи стану охорони праці та безпеки промислового виробництва суб’єкта господарювання під час експлуатації заявлених машин, механізмів, устаткування.

Джерело: Державна служба з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»