• Посилання скопійовано

Чи має право на додаткову відпустку завідувач складу фарб, розчинників?

Конкретна тривалість додаткової відпустки встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівника в цих умовах

Чи має право на додаткову відпустку завідувач складу фарб, розчинників?

Держпраці у Рівненській області надає наступне роз’яснення.

Додаткові відпустки мають певні особливості. Особлива увага приділяється щорічним додатковим відпусткам за роботу у важких і шкідливих умовах праці. Згідно з ч. 4 ст. 43 Конституції України кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці. Детальні вимоги щодо охорони праці містить Закон України «Про охорону праці», ст. 153 «Створення безпечних і нешкідливих умов праці».

Однією з вимог, яка ставиться до роботодавця та дає можливість забезпечити належні умови праці працівникам, є обов’язок проведення атестації робочих місць за умовами праці. В ході атестації аналізуються умови праці та чинники, які впливають на роботу працівника, з метою визначення пільгових категорій та забезпечення їм належного відшкодування.

Атестація робочих місць за умовами праці – це комплексна оцінка всіх факторів виробничого середовища і трудового процесу, соціально-економічні фактори, що впливають на здоров’я і працездатність працівників у процесі трудової діяльності.

Шкідливі умови праці – це стан умов праці, за якого рівень впливу одного або більше факторів виробничого середовища, трудового процесу перевищує допустимий.

Робоче місце відносять до одного з трьох видів умов праці:

  • особливо шкідливі та особливо важкі умови праці;
  • шкідливі та важкі умови праці;
  • шкідливі умови праці.

Процес проведення атестації робочих місць за умовами праці регулюється:

Порядком проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженим Постановою КМУ від 01.08.1992 р. №442;

Методичними рекомендаціями щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженими Постановою Мінпраці України від 01.09.1992 р. №41.

Право на отримання щорічної додаткової відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці

Слід зазначити, що відповідно до ст. 7 Закону України «Про відпустки» зазначена відпустка тривалістю до 35 календарних днів надається працівникам, зайнятим на роботах, пов’язаних із негативним впливом на здоров’я шкідливих виробничих факторів, за Списком виробництв, цехів, професій і посад, що затверджується Кабінетом Міністрів України (Список виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, затверджений додатком 1 до постанови КМУ від 17.11.1997 р. №1290).

Конкретна тривалість такої відпустки встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівника в цих умовах.

Для встановлення щорічної додаткової відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці відповідно до Списку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, затвердженого Постановою Міністрів України від 17.11.1997 р. №1290, враховують показники, які діють на працівника під час роботи не менше 50% робочого часу.

Також за результатами атестації робочих місць та відповідно ст. 20 Закону України «Про охорону праці» розробляють заходи, які передбачають покращення і модернізацію техніки і технології виробництва, підвищення рівня охорони праці, а також комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища.

Джерело: Держпраці у Рівненській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»