• Посилання скопійовано

Працівник планує пройти ЗНО: яку відпустку надати?

Працівнику, якому для вступу до закладу вищої освіти необхідно пройти ЗНО, можна надати відпустку без збереження заробітної плати

Працівник планує пройти ЗНО: яку відпустку надати?

Держпраці у Кіровоградській області нагадує, що Міністерство соціальної політики України в листі від 27.11.2019 р. №1735/0/206-19 надало наступне роз’яснення.

Згідно з п. 12 ч. 1 ст. 25 Закону України «Про відпустки» відпустка без збереження заробітної плати надається в обов'язковому порядку працівникам, допущеним до вступних іспитів у вищі навчальні заклади, – тривалістю 15 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місцезнаходження навчального закладу та назад.

Відповідно до ч. 4 ст. 44 Закону України «Про вищу освіту» прийом на навчання для здобуття ступеня молодшого бакалавра чи бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань) здійснюється на основі повної загальної середньої освіти за результатами зовнішнього незалежного оцінювання знань і вмінь вступників та рівня їх творчих та/або фізичних здібностей з урахуванням середнього бала документа про повну загальну середню освіту та бала за особливі успіхи (призерам IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових предметів; призерам III етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України) та/або за успішне закінчення підготовчих курсів закладу вищої освіти для вступу до цього закладу вищої освіти на природничо-математичні та інженерно-технічні спеціальності.

Прийом на навчання до вищих навчальних закладів здійснюється на конкурсній основі відповідно до Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів, затверджених центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки (ч. 1 ст. 44 Закону України «Про освіту»).

Умови прийому на навчання до закладів вищої освіти України в 2020 році (далі – Умови) затверджені наказом МОН від 11.10.2019 р. №1285.

Пунктом 5 Умов визначено, що вступне випробування – оцінювання підготовленості вступника до здобуття вищої освіти, що проводиться у формі зовнішнього незалежного оцінювання, вступного іспиту, співбесіди з конкурсного предмета (предметів), творчого конкурсу, творчого заліку, фахового випробування, єдиного вступного іспиту, єдиного фахового вступного випробування, презентації дослідницьких пропозицій чи досягнень.

Вступний іспит – форма вступного випробування, яка передбачає оцінювання знань, умінь та навичок вступника з конкурсного предмета, результати якого зараховуються до конкурсного бала вступника, або вступник допускається до участі в конкурсному відборі чи до інших вступних випробувань.

Також п. 1 постанови КМУ від 31.12.2005 р. №1312 «Про невідкладні заходи щодо запровадження зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти» установлено, що зовнішнє незалежне оцінювання навчальних досягнень випускників закладів освіти системи загальної середньої освіти, які виявили бажання вступити до закладів вищої освіти, є вступними випробуваннями до цих закладів.

З огляду на викладене, працівнику, якому для вступу до закладу вищої освіти необхідно пройти зовнішнє незалежне оцінювання, можливо надати відпустку без збереження заробітної плати відповідно до п. 12 ч. 1 ст. 25 Закону України «Про відпустки».

Одночасно повідомляється, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, вони мають інформаційно-рекомендаційний характер.

Джерело: Держпраці в Кіровоградській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»