• Посилання скопійовано

Самоізоляція під час відрядження за кордоном: дії працівника та роботодавця

Кордони потроху відкриваюся, а тому постає питання щодо можливості відправлення працівника у закордонне відрядження. Які особливості такого відрядження та як оплачувати самоізоляцію в країні відрядження (якщо така буде)? Особливо, якщо в дні самоізоляції працівники не працюють

Самоізоляція під час відрядження за кордоном: дії працівника та роботодавця

Як і Україна, деякі країни дотримуються правил самоізоляції осіб, що прибули на їхню територію. У когось це 14 днів (як і у нас), у когось 7 чи інша кількість днів. Уся ця інформація щодо днів самоізоляції у кожній країні світу змінюється залежно від епідеміологічної ситуації як в країні приймаючої сторони, так і в країні, звідки приїжджає особа.

Тому перше, що треба зробити роботодавцям – дізнатися про наявність самоізоляції та кількість днів такої ізоляції у разі прибуття в іноземну країну, щоб це не стало сюрпризом.

Дізнатися про особливості в’їзду до іноземних держав можна на сайті МЗС тут та тут.

 

Самоізоляція – лікарняні?

Перше, що спадає на думку щодо оплати за дні самоізоляції за кордоном, так це лікарняні, як це працює в Україні після приїзду працівника з-за кордону. З’ясуємо, чи це так.

Відповідно до п. 4 р. ІІІ Інструкції №59 (яка має довідково-рекомендаційний характер для госпрозрахункових підприємств, але яку вони використовують як орієнтир при складанні власного Положення про відрядження): якщо під час відрядження працівник захворів, після його повернення документ про тимчасову непрацездатність підлягає обміну в лікувальних закладах за місцем проживання чи роботи на листок непрацездатності встановленого в Україні зразка.

Обмін здійснюється на підставі перекладених на державну мову та нотаріально засвідчених документів, які підтверджують тимчасову втрату працездатності під час перебування за кордоном.

Втім, відповідно до п. 1.12 Інструкції №455, до якої так і не було внесено змін у зв’язку із пандемією Сovid-2019, документи, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян України під час їх тимчасового перебування за межами держави, підлягають обміну на листок непрацездатності згідно з рішенням лікарсько-консультаційної комісії (ЛКК) лікувально-профілактичного закладу за місцем проживання чи роботи у разі настання таких страхових випадків (зверніть увагу - перелік є вичерпний (!):

  • гострі захворювання й травми;
  • загострення хронічних захворювань;
  • вагітність та пологи;
  • оперативні втручання в разі невідкладних станів;
  • лікування згідно з рішенням комісії МОЗ з питань направлення на лікування за кордон.

Як бачимо, тут немає у переліку самоізоляції у зв’язку із Covid-2019, а тому навіть якщо за кордоном нададуть документ, що підтверджує самоізоляцію фізособи на території іноземної країни, то чинними нормами Інструкції №455 не передбачено обмін такого документу на «український» листок непрацездатності. А якщо працівник не надасть листка непрацездатності, то лікарняних він не отримає.

 

Самоізоляція – затримка у відрядженні?

Зрозуміло, що самоізоляція, якщо така виникне під час перебування за кордоном, це проблема.

По-перше, тому що про короткострокові поїздки за таких умов вже не йдеться.

По-друге, бо якщо працівник їхав за кордон у службову поїздку, це означало, що для виконання завдання потрібна його особиста присутність. Так, він може працювати під час самоізоляції з готелю чи іншого приміщення за допомогою сучасних технологій та Інтернет-зв’язку, але так працювати він міг і з дому (в Україні).

Тому надсилати працівника у службову поїздку за кордон зараз є сенс, якщо країна, до якої він спрямовується, не вимагає самоізоляції прибулих. Або якщо для вирішення питання потрібна особиста присутність працівника і роботодавець готовий додати до строку виконання працівником службового завдання строк перебування в самоізоляції. Тобто це не повинно стати сюрпризом, яким зазвичай є затримка у відрядженні. Наказ про відрядження з самого початку повинен бути складений на строк, який враховує самоізоляцію.

А що, як іноземна країна ввела самоізоляцію раптово (тобто не було, аж раптом ввели, а працівник вже у літаку)? Ось це і є сюрприз, через який може виникнути затримка. Саме про цей випадок далі.

Вже вищезгаданою нормою Інструкції №59 передбачається, що з дозволу керівника може братися до уваги вимушена затримка у відрядженні (у разі захворювання, відсутності транспортних квитків, відміни авіарейсів, ремонту транспортного засобу або з інших причин, не залежних від працівника) за наявності підтвердних документів в оригіналі. При цьому загальний строк відрядження не може перевищувати 60 календарних днів.

Увага! За час затримки у відрядженні без поважних причин працівникові не виплачується заробітна плата, не відшкодовуються добові витрати, витрати на найм житлового приміщення та інші витрати. Отже, якщо працівник раптово потрапив у самоізоляцію і тому затримався у відрядженні (виконувати службове завдання довелося після закінчення періоду самоізоляції), він має надати пояснення та офіційний документ про перебування у самоізоляції.

Рішення про продовження строку відрядження керівник приймає після прибуття відрядженого працівника до місця постійної роботи на підставі його доповідної записки, яке оформлюється відповідним наказом (розпорядженням) керівника підприємства (див. зразок 1). Теж саме зазначають фахівці Мінфіну в листі від 14.03.2011 р. №31-18030-07-10/6681.

Тобто доповідну записку слід складати вже після прибуття до місця постійної роботи. Втім, повідомити про затримку й попросити додаткові кошти варто вже під час такої затримки. Так, у вищевказаному листі зазначено, що видача працівникові додаткової суми коштів на одне і те ж відрядження може здійснюватися відповідно до рішення керівника підприємства на підставі доповідної записки відрядженого працівника (факсограми).

Рішення про те, чи вважати затримку у відрядженні поважною причиною, приймає керівник підприємства. Своє рішення керівник оформлює наказом (див. зразок 2).

 

Зразок 1

 

Директору ТОВ «Мрія»

Іваненку І.І

Менеджера зі збуту

Петренко П.П.

 

Доповідна записка

У зв’язку з тим, що після прибуття до Польщі під час прикордонного контролю мене помістили на самоізоляцію на 14 календарних днів, адже законодавство Польщі передбачає самоізоляцію осіб, що в’їжджають із України, прошу продовжити мені відрядження строком на 14 календарних днів, а саме до 23 червня 2020 року (включно).

Додаток: угода-погодження на самоізоляцію.

 

24 червня 2020 р.                                           Петренко                                                        П.П. Петренко

 

 

Зразок 2

 

Товариство з обмеженою відповідальністю «Мрія»

24.06.2020 р.                                                    м.Київ                                                                 №76

Наказ

про продовження строку відрядження

 

НАКАЗУЮ:

1.       Продовжити службове відрядження менеджера зі збуту Петренко П.П. (наказ від 02.06.2020 р. №69) до ТОВ «Полька» у м. Краків (Польща) у зв’язку із пандемією COVID-2019 та як наслідок обов’язковою ізоляцією осіб, що приїжджають з України на 14 календарних днів, відповідно до внутрішнього законодавства Польщі.

2.       Строк подовження відрядження – 14 календарних днів, до 23 червня 2020 р. (включно).

3.       Відшкодувати витрати, що поніс працівник під час подовженого відрядження, відповідно до наданих підтвердних документів, прикріплених до авансового звіту, а також виплатити добові за цей період.

 

Підстава: доповідна записка працівника відділу збуту Петренко П.П. від 24.06.2020 р. з прикріпленим до неї документальним погодженням про самоізоляцію.

 

Директор                                                                         Іваненко                                                           І.І. Іваненко

 

З наказом ознайомлені:

Головний бухгалтер                                                   Сидорова                                                         С.С. Сидорова

 

Менеджер зі збуту                                                      Петренко                                                        П.П. Петренко

 

Звісно, Інструкція №59 має рекомендаційний характер для госпрозрахункових підприємств. Отже, вони можуть дотримуватись її на власний розсуд. Проте, оскільки йдеться про права працівника, радимо все ж таки цих правил дотримуватись усім роботодавцям (зокрема, і ФОП).

 

Якщо керівник приймає рішення про подовження відрядження

Якщо працівник надасть підтвердні документи про затримку у відрядженні, і керівник приймає позитивне рішення про продовження відрядження, працівнику за період самоізоляції треба сплатити добові та здійснити оплату праці (якщо він в цей період працює!) не нижчу від середнього заробітку, компенсувати витрати на проживання (звісно, за умов їх документального підтвердження).

Якщо відрядження подовжено, то відповідно й всі вищезазначені виплати працівнику не оподатковуються ні ПДФО, ні ВЗ, адже не кваліфікуються як додаткове благо працівника. Податківці у листі від 27.10.2017 р. №2406/6/99-99-13-02-03-15/ІПК наголошують: не є доходом у вигляді додаткового блага працівника сума відшкодованих йому витрат на відрядження в межах фактичних витрат (в тому числі витрат на проїзд працівника до місця відрядження напередодні або з місця відрядження до місця постійної роботи) у разі затримки, якщо:

1) це погоджено з роботодавцем;

2) дати на транспортних квитках не співпадають з датами, визначеними у наказі про відрядження;

3) за умови наявності підтвердних документів, передбачених абз. 2 - 3 пп. «а» пп. 170.9.1 ПКУ.

На замітку! Оскільки дні вимушеної затримки у відрядженні за своєю суттю є відрядженням, то і відображати їх у Табелі обліку робочого часу треба як звичайне відрядження: буквений код — «ВД» або цифровий — «07».

Але те, в які дні такий працівник працював, а в які ні, має бути визначено в наказі про відрядження. Вихідні дні в такому випадку табелюються як звичайні вихідні.

А ось як табелювати дні самоізоляції, у яких працівник не працював –чинною формою табелю обліку робочого часу не визначено. Тому їх можна зазначати як неявки з інших причин (буквений код «І» або цифровий «30»), або придумати власне кодування.

 

Якщо керівник не подовжує відрядження

Так, з норм рекомендаційної Інструкції №59 випливає, що відмовити у подовжені відрядження керівник може, якщо працівник не надасть підтвердні документи. Радимо за можливості, щоб не виникали питання у контролерів, всі ці нюанси документального підтвердження зауважити в Положенні про відрядження.

Якщо ж документ про самоізоляцію наданий, але керівник прийме рішення про непродовження відрядження, то існує ризик звернення відряджених працівників зі скаргами до Держпраці або у судові інстанції про недотримання гарантій компенсацій під час відрядження згідно зі ст.121 КЗпП. Адже самоізоляція за кордоном є об’єктивною причиною для продовження відрядження.

 

На замітку! Якщо відрядження не подовжено, то дні, коли працівник мав (згідно з наказом про відрядження) повернутися на місце роботи, але не повернувся, є прогулом. У Табелі обліку робочого часу ці дні і відображаються як прогул: буквений код — «ПР» або цифровий — «24».

 

Ще більше шансів за те, що працівник буде захищати свої права, в тому випадку, якщо роботодавець, скориставшись наявністю прогулів, спробує такого працівника звільнити. Тому перш ніж приймати суворі рішення, дочекайтеся повернення працівника і отримання від нього пояснень. І правом на неподовження відрядження та звільнення працівника за прогули користуйтесь лише, якщо працівник дійсно не може документально підтвердити поважну причину своєї затримки у відрядженні та відсутності на робочому місці.

 

А може – у відпустку?

Ось це табелювання прогулів та інших неявок на роботу без поважних причин під час самоізоляції багатьом кадровикам не сподобається.

На жаль, офіційних роз’яснень, як діяти в такій ситуації, наразі немає. Тому зазначене вище, це думка автора, якому, як і вам, доводиться вирішувати складне питання, покладаючись на знання нормативних документів.

Одне можна сказати точно – оформити час, коли працівник не працює в самоізоляції, посеред відрядження як відпустку – неможливо.

Увага! Відповідно до листа Мінфіну від 20.01.2007 р. №31-18030-07-10/854 можливості перебування  працівника у відпустці  під час службового відрядження (тобто в середині відрядження), а також виконання працівником службових обов'язків в період перебування у відпустці чинним  законодавством не передбачено.

Тобто оформити відрядження (день виїзду вже буде вважатися першим днем відрядження), потім відпустку – наприклад дні ізоляції оформити як відпустку за свій рахунок, а потім знову оформити відрядження не вийде.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»