• Посилання скопійовано

Чи є правомірним примушення роботодавцем працівника до написання заяви на звільнення з роботи за угодою сторін?

Роботодавець не має права примушувати працівника писати заяву про звільнення за угодою сторін

Чи є правомірним примушення роботодавцем працівника до написання заяви на звільнення з роботи за угодою сторін?

Роз’яснює головний державний інспектор відділу з питань здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Рівненській області  Наталія Вирста.

Відповідно до п. 1 ст. 36 КЗпП України, угода сторін є підставою припинення трудового договору.

Суть звільнення за угодою сторін у наявності волевиявлення працівника. Примусового звільнення за цією підставою не існує, так само як і примусової праці. Роботодавець не має права примушувати працівника писати заяву про звільнення за угодою сторін. Працівник повинен розуміти, що в разі написання власноруч такої заяви за відсутності його доброї волі, потім буде дуже важко довести в суді наявність примусу.

Якщо склалася така ситуація, що працівник власноруч написав заяву про звільнення, то потрібно дотримуватися всієї процедури щодо звільнення за п. 1 ст. 36 КЗпП України.

Одночасно наголошуємо, що дане роз’яснення не встановлює норм права, а носить інформаційний характер.

Джерело: Держпраці у Рівненській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»