• Посилання скопійовано

Додаткова соціальна відпустка на дітей: запитання та відповіді

Чи надається додаткова відпустка на дітей татові, якщо мати не працює? Чи має право на таку відпустку вдова, яка вдруге вийшла заміж? Яке значення має вік дитини для надання такої відпустки?

Додаткова соціальна відпустка на дітей: запитання та відповіді

Коментар до листа Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 13.05.2020 р. №3512-06/30165-02

На початку нагадаємо, про яку саме відпустку йдеться у коментованому листі Мінекономіки.

Згідно з ст. 19 Закону про відпустки, жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів. Перелік святкових і неробочих днів наведено в ст. 73 КЗпП.

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Незважаючи на те, що умови надання відпустки досить чітко прописані в законі, вони й досі викликають багато запитань як у роботодавців, так і у працівників. Зокрема, хто в розумінні цього закону одинока матір? Чи рівні права у отриманні такої відпустки в чоловіків та жінок? І в якому віці дітей батьки втрачають право на цю відпустку? Тож, Мінекономіки відповів на деякі з них. 

 

Відпустка на дітей вдові, яка вдруге вийшла заміж

Перше питання на яке звернули свою увагу фахівці Мінекономіки стосується жінки, у якої є двоє дітей 6 та 10 років. Ця жінка вдова, але вдруге вийшла заміж, проте новий чоловік дітей не всиновлював. Чи є за таких умов вона одинокою матерю? Чи має право ця жінка на додаткову соціальну відпустку на дітей? 

Фахівці Мінекономіки зазначили, визначення «одинокої матері» зазначається у п. 9 постанови Пленуму ВСУ №9.

Одинокою матір’ю вважається жінка, яка:

  1. Не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері;
  2. Вдову;
  3. Іншу жінку, яка виховує і утримує дитину сама.

За умовами запитання, жінка деякий час була вдовою – тобто, перебувала у нешлюбному стан людини після смерті чоловіка. Проте потім вона знову вийшла заміж, отже, статус вдови втратила. А як щодо третьої категорії?

Кого ж вважати «іншою жінкою, як виховує і утримує дитину сама»? На думку фахівців Мінекономіки до такої категорії жінок належать:

  1. Розлучена жінка;
  2. Жінка, ка виховує дитину без батька, утому числі і жінку, яка народила дитину не перебуваючи у шлюбі, разом з тим батько визнав дитину;
  3. Жінка, яка вийшла заміж, але її дитина новим чоловіком не усиновлена, оскільки батько у дитини є.

Питання, хто виховує та утримує дітей, сама жінка чи разом з новим чоловіком, насправді, не просте. Адже цілком можливо, що в них спільний бюджет і утримання дітей відбувається обома. Скоріш за все, вони і проживають разом з дітьми, отже, процесу спільного виховання не уникнути.

Проте Мінекономіки вважає, що факту відсутності всиновлення достатньо, щоб підтвердити статус одинокої матері з метою отримання права на додаткову відпустку на дітей.

Більш того, в цьому випадку жінка має право на додаткову соціальну відпустку тривалістю 17 календарних днів. Оскільки в неї є одразу дві підстави:

  1. «жінка, яка працює і має двох дітей віком до 15 років»;
  2. «одинока мати».

Проте отримати таке лояльне роз’яснення від міністерства щастить не всім. І самі листи Мінекономіки мають інформаційний, роз’яснювальний та рекомендаційний характер. Тобто, в разі виникнення спорів вони нікого не захистять. Тому обережні роботодавці та працівники все ж таки підтверджують факт відсутності виховання або утримання дітей документально.

 

Як довести факт відсутності виховання/утримання дітей батьком?

Раніше фахівці Мінсоцполітики у листі від 30.05.2014 р. №193/13/123-14 зазначили, що документом, який підтверджує , що батько не бере участі у вихованні дитини, може бути:

  1. рішення суду про позбавлення відповідача батьківських прав; 
  2. ухвала суду або постанова слідчого про розшук відповідача у справі за позовом про стягнення аліментів;
  3. акт, складений соціально-побутовою комісією, створеною первинною профспілковою організацією чи будь-якою іншою комісією, утвореною на підприємстві, в установі, організації, або акт дослідження комітетом самоорганізації населення, в якому зі слів сусідів (за наявності їх підписів у акті) підтверджується факт відсутності участі батька у вихованні дитини; 
  4. довідка зі школи (садочку) про те, що батько не бере участі у вихованні дитини (не спілкується з вчителями, не забирає дитину додому, не бере участі в батьківських зборах) тощо.

Зауважимо, що це не остаточний, а примірний перелік таких документів. Тож, в цій справі головне мати будь-який (бажано, офіційний) документ, який містить інформацію про те, що батько нехтує своїми обов’язками щодо утримання і виховання дітей.

 

Чи має вік дитини значення, якщо йдеться про додаткову відпустку на дітей?

Так, має, але в різних випадках цей вік теж є різним.

Варіант перший – класичний. Як зазначено в Законі про відпустки, додаткова відпустка на дітей надається жінці, яка працює, в разі наявності двох або більше дітей віком до 15 років. Держпраці пояснювала це на прикладі.

Приклад. У працівниці двоє дітей, старшій дитині виповнилося 15 років у січні 2019 року. Чи має вона право на додаткову відпустку у 2019 році?

Так, має. Додаткова відпустка може бути надана їй як матері двох дітей віком до 15 років і за 2019 рік.

Тобто працівниці надається відпустка на дітей за рік, у якому дитина досягла граничного віку для цілей визначення права на цю відпустку. І тільки з 1 січня наступного року вона втрачає право на таку відпустку. При цьому невикористані відпустки не «згоряють». Відгуляти таку відпустку, скажімо, за 2019 рік, працівниця може і у 2020 році або в наступних роках. А в разі, якщо не використає до звільнення – при звільнені отримає за такі невикористані відпустки грошову компенсацію (ст. 24 Закону про відпустки).

Варіант другий – всі решта випадки. Законом про відпустки визначено вік дітей тільки для такої категорії, як «жінка, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років». Вік дитини-інваліда, усиновленої дитини, дитини під опікою, дитини одинокої матері (батька) цим законом не встановлено, тому слід керуватися загальними нормами законодавства.

Зокрема, в коментованому листі йдеться про жінку, яка усиновила дитину, якій виповнилося 18 років 01.01.2019 р. Чи має право така жінка на додаткову соціальну відпустку за 2019 рік?

Оскільки вік дитини, яка дає право на цю відпустку, Законом про відпустки не встановлено, слід керуватися нормами зазначеними у таких нормативних актах:

  1. стаття 1 Закону України про «Охорону дитинства»;
  2. стаття 2 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми».

У цих законодавчих актах зазначається, дитина – це особа віком до 18 років(повноліття), якщо згідно з законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше.

Отже, доки всиновлена дитина має статус дитини, у жінки, яка її усиновила, є право на додаткову відпустку. І знову ж таки, ця відпустка надається незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини – до чи після.

Тож, у цьому випадку в 2019 році жінка має право на додаткову соціальну відпустку тривалістю 10 календарних днів, незважаючи на те, що на початку 2019 року такій дитині виповнилось 18 років.

А ще в коментованому листі згадується про одиноку матір, дочка якої сама народила дитину в 17 років. Що в такому випадку із додатковою відпусткою?

Тут фахівці Мінекономіки звернулися до норм зазначених у ст. 35 ЦКУ. Повна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і працює за трудовим договором, а також неповнолітній особі, яка записана матір’ю або батьком дитини.

Та, надання повної цивільної дієздатності провадиться за рішенням органу опіки і піклування за заявою заінтересованої особи за письмовою згодою батьків , а у разі відсутності такої згоди повна цивільна дієздатність може бути надана за рішенням суду.

Тож, якщо немає рішення органу опіки і піклування або суду, то повна цивільна дієздатність не виникла, і дитина залишається дитиною (хоч сама вже є матір’ю). І  право на соціальну відпустку у одинокої жінки, матері сімнадцятирічної доньки, не втрачено!

 

А як щодо права батька на таку відпустку?

Ми всі знаємо, що права жінок та чоловіків є рівними – це гарантує Конституція. І сам КЗпП говорить про неприпустимість дискримінації за статевою ознакою. Проте норми ст. 19 Закону про відпустки прописані таким чином, що жінки мають більше прав на додаткову відпуску на дітей, ніж чоловіки (принаймні, одружені чоловіки). І ось маємо черговий доказ цього.

В коментованому листі розглядається ситуація з батьком трьох дітей віком до 15 років, в якого дружина не працює. Чи ж має тато за таких умов право на додаткову соціальну відпустку?

Фахівці Мінекономіки вважають, що ні. На їх думку, скористатися такою відпусткою може лише батько, який працює і виховує дитину без матері. На думку фахівців Мінекономіки до цієї категорії належать:

  1. чоловік, який не перебуває у шлюбі, але у свідоцтві про народження дитини записаний як її батько;
  2. вдівець чи розлучений чоловік, який виховує дитину без матері; 
  3. чоловік, який перебуває у шлюбі, у разі тривалого перебування матері у лікувальному закладі.

У ситуації, що розглядається чоловік не підпадає під визначення одинокого батька, оскільки виховує дітей у шлюбі разом з їх матір’ю. Тож права на додаткову соціальну відпустку він не має.

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»