• Посилання скопійовано

Як проводять експертизу потерпілим від нещасного випадку на виробництві?

Встановлення інвалідності здійснюють виключно медико-соціальні експертні комісії за місцем проживання або лікування осіб, що звертаються для встановлення інвалідності

Як проводять експертизу потерпілим від нещасного випадку на виробництві?

Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини розповідає, що встановлення інвалідності в Україні здійснюється виключно медико-соціальними експертними комісіями (далі – МСЕК). Медико-соціальна експертиза проводиться хворим, що досягли повноліття, потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, особам з інвалідністю.

Мета проведення МСЕК – виявлення ступеня обмеження життєдіяльності, причини, часу настання, групи інвалідності, а також компенсаторно-адаптаційних можливостей особи.

 

Хто здійснює направлення на МСЕК

Хворого направляє на МСЕК лікарсько-консультаційна комісія лікувально-профілактичного закладу за місцем його проживання або лікування. Для направлення на МСЕК необхідно пройти повне медичне обстеження, провести необхідні дослідження, оцінити соціальні потреби особи з інвалідністю, визначити клініко-функціональний діагноз, професійний, трудовий прогноз, одержати результати відповідного лікування, реабілітації.

Медико-соціальна експертиза потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання проводиться після подання:

  • акта про нещасний випадок на виробництві;
  • акта розслідування професійного захворювання;
  • висновку спеціалізованого медичного закладу (науково-дослідного інституту професійної патології чи його відділення) про професійний характер захворювання;
  • направлення лікувально-профілактичного закладу охорони здоров’я або роботодавця чи профспілкового органу підприємства, на якому потерпілий одержав травму чи професійне захворювання, або робочого органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків, суду чи прокуратури.

 

Хто несе відповідальність за якість медичного обстеження, своєчасність та обґрунтованість направлення громадян на медико-соціальну експертизу

Відповідальність покладається на керівника лікувально-профілактичного закладу охорони здоров’я.

 

Хто розробляє та контролює виконання індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю (далі – ІПР)

У разі встановлення інвалідності і ступеня втрати здоров’я МСЕК розробляє на підставі плану медичної реабілітації ІПР та здійснює у межах своїх повноважень контроль за її виконанням. Висновки комісії, реабілітаційні заходи, визначені в ІПР особи з інвалідністю, обов’язкові для виконання органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, реабілітаційними підприємствами, установами та організаціями, в яких працює або перебуває особа з інвалідністю, незалежно від їх відомчої підпорядкованості, типу і форми власності.

 

Структура МСЕК

Медико-соціальну експертизу проводять медико-соціальні експертні комісії (далі – комісії), з яких утворюються в установленому порядку центри (бюро), що належать до закладів охорони здоров’я при Міністерстві охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, управліннях охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій.

Залежно від ступеня, виду захворювання та групи інвалідності утворюються такі комісії:

  • загального профілю;
  • спеціалізованого профілю.

Які в свою чергу є:

  • міські, міжрайонні, районні комісії;
  • Кримська республіканська, обласні, Київська та Севастопольська центральні міські комісії;
  • Центральна медико-соціальна експертна комісія Міністерства охорони здоров’я України.

 

Огляд (повторний огляд) осіб, що звертаються для встановлення інвалідності

Комісії проводять своєчасно огляд (повторний огляд) осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, за місцем їх проживання або лікування, у тому числі за місцем їх проживання або місцем перебування у закладах соціального захисту для бездомних осіб та центрах соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі, за направленням відповідного лікувально-профілактичного закладу охорони здоров’я після пред’явлення паспорта чи іншого документа, що засвідчує особу. Процедура огляду (повторного огляду) пенсіонерів з числа військовослужбовців Служби зовнішньої розвідки, що звертаються для встановлення інвалідності, визначається МОЗ з урахуванням особливостей діяльності Служби зовнішньої розвідки.

 

Одержання висновку комісії

Комісія видає особі, яку визнано особою з інвалідністю або стосовно якої встановлено факт втрати професійної працездатності, довідку та ІПР і надсилає у триденний строк виписку з акта огляду комісії органові, в якому особа з інвалідністю перебуває на обліку як отримувач пенсії чи державної соціальної допомоги (щомісячного довічного грошового утримання), що призначається замість пенсії, та разом з ІПР – органові, що здійснює загальнообов’язкове державне соціальне страхування, виписку з акта огляду комісії про результати визначення ступеня втрати професійної працездатності у відсотках та потреби у наданні додаткових видів допомоги. Копія ІПР надсилається також лікувально-профілактичному закладові і органові праці та соціального захисту населення за місцем проживання особи з інвалідністю. За місцем роботи зазначених осіб надсилається повідомлення щодо групи інвалідності та її причини, а у разі встановлення ступеня втрати професійної працездатності – витяг з акта огляду комісії про результати визначення ступеня стійкої втрати професійної працездатності у відсотках та потреби у додаткових видах допомоги.

 

Оскарження рішень МСЕК

У разі незгоди з рішенням районної, міжрайонної, міської комісії хворий, потерпілий від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання або особа з інвалідністю має право подати протягом місяця після одержання висновку комісії письмову заяву до Кримської республіканської, обласної, Київської та Севастопольської центральних міських комісій або до комісії, в якій він проходив огляд, чи до відповідного управління охорони здоров’я. Кримська республіканська, обласні, центральні міські комісії, зокрема повторно оглядають осіб, що звертаються для встановлення інвалідності і оскаржили рішення районних, міжрайонних, міських комісій, перевіряють якість розроблення індивідуальних програм реабілітації, здійснюють контроль за повнотою і якістю їх виконання.

Рішення Кримської республіканської, обласної, центральної міської комісії може бути оскаржене до МОЗ України. МОЗ за наявності фактів порушення законодавства про медико-соціальну експертизу доручає Центральній медико-соціальній експертній комісії МОЗ або Кримській республіканській, Київській та Севастопольській міським або обласній комісії іншої області повторно розглянути з урахуванням усіх наявних обставин питання, з якого оскаржується рішення, а також вживає інших заходів впливу для забезпечення дотримання законодавства під час проведення медико-соціальної експертизи. Водночас, відповідно до пункту 25 Положення рішення МСЕК може бути оскаржене до суду в установленому законодавством порядку.

В особливо складних випадках Центральна МСЕК МОЗ, Кримська республіканська, обласна, центральна міська комісія та МОЗ можуть направляти осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, для проведення медико-соціального експертного обстеження до клініки Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності (м. Дніпропетровськ) та Науково-дослідного інституту реабілітації інвалідів (м. Вінниця). Після обстеження зазначені науково-дослідні установи складають консультативні висновки, які для комісії мають рекомендаційний характер.

Додатково зазначимо, що у разі погіршення стану здоров’я можете звернутися до лікувального закладу за місцем проживання для визначення показань для повторного направлення медичної документації на МСЕК з метою проведення огляду.

Нормативно-правові акти:

Джерело: Уповноважений ВРУ з прав людини

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»