• Посилання скопійовано

За непроведення атестації на керівника чекає відповідальність

Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника (власника) підприємства

За непроведення атестації на керівника чекає відповідальність

Держпраці у Дніпропетровській області надали роз’яснення щодо питання визначення робочих місць, які підлягають атестації робочих місць та особи, яка несе відповідальність за її проведення.

На вищезазначене питання було надане наступне роз’яснення головним державним інспектором відділу з питань експертизи умов праці управління з питань праці Оленою Шаровою. Згідно вимог пп. 1 та 2 Методичних рекомендацій для проведення атестації робочих місць за умовами праці  затверджених постановою КМУ від 01.09.1992 р. №41 (Із змінами і доповненнями, внесеними роз'ясненням Міністерства праці України, Міністерства охорони здоров'я України від 22.03.1993 р. №06-960) основною метою атестації є регулювання відносин між власником або уповноваженим ним органом і працівниками у галузі реалізації прав на здорові й безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення, пільги та компенсації за роботу в несприятливих умовах.

Періодичність атестації встановлюється підприємством у колективному договорі, але не рідше одного разу на 5 років. Атестації підлягають робочі місця, на яких технологічний процес, обладнання, використовувані сировина і матеріали можуть бути потенційними джерелами шкідливих і небезпечних факторів. Для виробництв, робіт, професій та посад, для яких у списках №1 і 2 виробництв, робіт, професій посад і показників, що дають право на пільгове пенсійне забезпечення, передбачено показники умов праці. Атестацію проводять тільки за цими показниками.

Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника (власника) підприємства, організації.

 

Від редакції: Свого часу фахівці Держпраці наголошували, що несвоєчасне виконання вимог цієї статті тягне за собою притягнення роботодавця чи інших посадових осіб до адміністративної відповідальності, що виражається накладенням штрафу згідно ч. 5 ст. 41 КпАП у розмірі від двадцяти до сорока нмдг.

Проте, варто нагадати, що сплата штрафу не звільняє суб’єкта господарювання від проведення атестації. В будь-якому випадку атестацію обов’язково потрібно провести.

***

Читайте також:

Джерело: Держпраці у Дніпропетровській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»