• Посилання скопійовано

Відеоспостереження, перегляд пошти, збір особистих даних та інший контроль роботодавця: що законно, а що ні?

Керівники намагаються все більше і більше контролювати найманий персонал в межах його робочого часу, але чи законним є стеження за співробітниками в офісі?

Відеоспостереження, перегляд пошти, збір особистих даних та інший контроль роботодавця: що законно, а що ні?

Юридичний ресурс «Протокол»

В умовах ринкової економіки кожен роботодавець зацікавлений, щоб співробітник свій робочий час використовував раціонально і з максимальною користю для компанії. У зв'язку з чим керівники намагаються все більше і більше контролювати найманий персонал в межах його робочого часу, але чи законним є стеження за співробітниками в офісі?

 

Стеження за співробітниками в офісі

Поговоримо про методи і види стеження. Найбільш стародавнім методом спостереження за пунктуальністю, був табель обліку робочого часу, зараз же коли все автоматизовано, то з паперової форми такий метод перейшов в комп'ютерні системи, наприклад «на прохідній» фіксується момент входу і виходу співробітника з підприємства. Такі дії з боку роботодавця є абсолютно законними і тримають в тонусі трудовий колектив, але з'ясуємо чи законне відеоспостереження за співробітниками і деякі інші методи стеження за співробітниками, в тому числі і стеження за комп'ютером працівника, моніторинг електронної пошти, перевірка електронної пошти підлеглих?

 

Чи законним є відеоспостереження за співробітниками?

Роботодавці вважають, що право на особисте життя у працівника закінчується з моменту його входу в офіс (на роботу), але це не зовсім так, - Європейський суд з прав людини в рішенні у справі «Ганновер проти Німеччини», вказав, що кожна людина має право на особисту зону і в момент виконання трудових обов'язків. Камера спостереження на робочому місці чи законно це? Відеоспостереження за співробітниками може бути законним. Так як, Закон України про відеоспостереження на робочому місці відсутній в системі національного законодавства, необхідно керуватися загальними нормами. Згідно ст. 307 Цивільного кодексу України, фізична особа, тобто людина, може бути знята на фото-, відеоплівку лише за її згодою. Значить, камера спостереження на робочому місці законна, тільки за згодою працівника, в будь-якому іншому випадку - незаконна. На цьому ж акцентує свою увагу ЄСПЛ у вище зазначеному рішенні, пояснюючи це так, - «надзвичайно важливе значення для захисту приватного життя з точки зору розвитку особистості кожної людини, є те, що кожен, в тому числі і люди, відомі громадськості, повинні мати "легітимне очікування", що їх приватне життя буде захищене». Так ось це «легітимне очікування на захищеність приватного життя» може бути виключено тільки згодою співробітника. З метою випередження виникнення суперечок, важливо таку згоду отримати або в окремій заяві співробітника, оформленій в письмовій формі, або ж в трудовому або колективному договорі, де вказані всі умови.

 

Чи має право роботодавець прослуховувати співробітників? Перевірка електронної пошти співробітників

Особисті розмови в робочий час неприпустимі для роботодавця, тому з метою контролю, керівництво намагається прослуховувати співробітників, але чи законні такі дії? Згідно з ст. 31 Конституцією України, кожному гарантується таємниця кореспонденції, в тому числі і телефонних розмов, листів і т.д. Прослуховування людини без її відома, можливе тільки в ході слідчих дій, і так як це є обмеженням прав людини, то тільки з дозволу суду. Інших випадків втручання в особистий простір людини без її відома не передбачено. З цього можемо зробити висновок про те, що роботодавець не має права ставити прослушку навіть на робочі телефони. Точно так само і з доступом до електронної пошти співробітника, навіть якщо це робочий аккаунт. Несанкціонований доступ заборонений, і можливий тільки в ході слідчих дій оперативними співробітниками органів Національної поліції, СБУ, в інших же випадках, наприклад тим же роботодавцем, перевірка електронної пошти таким способом, під забороною.

Але чи можливо законно прослуховувати і відстежувати пошту з метою захисту інтересів компанії, підприємства? Відповідь, - так, але тільки необхідно врахувати вимоги законодавства України. Згідно з нормами Цивільного кодексу України, Закону України «Про захист персональних даних», збір, накопичення і зберігання особистої інформації про людину можливі тільки з його дозволу. Таким чином, роботодавцю для моніторингу електронної пошти і прослуховування розмов на робочому місці, необхідна згода співробітників. Як вже з'ясували, нормативного врегулювання форми угоди не існує, але бажано, щоб вона була в письмовій формі. Але також можна допустити, наприклад, те, що це було обумовлено, існує напис в офісі, або ж на робочих телефонах «прослуховуються робочі телефони», тоді можна розраховувати на те, що роботодавець отримав мовчазну згоду від співробітника на такі дії. Крім того, легальність спостереження за працівником під час виконання ним трудових функцій і попереднє попередження про таке спостереження, включаючи прочитанням його робочої кореспонденції, було підтверджено практикою Європейського суду з прав людини, так як бізнес також хоче захистити свою конфіденційну інформацію (наприклад, про технології виробництва).

 

Відповідальність за незаконне відеоспостереження, прослуховування і моніторинг електронної пошти

Чи законним є стеження за співробітниками, незаконне відеоспостереження в Україні і як це кваліфікувати? Дії щодо незаконної зйомки, прослуховування співробітників можна кваліфікувати, наприклад, по ст. 182 КК України, а саме - незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу. Предметом даного злочину є інформація про освіту, сімейний стан, релігійність, стан здоров'я, дату і місце народження, майновий стан та інші персональні дані про особу, в тому числі інформація про зв'язки особи з іншими людьми, її приватні справи, сімейні стосунки і т. д., тобто все, що пов'язано з її способом життя і не має публічного характеру.

А також, в нормах Кримінального кодексу передбачена відповідальність за порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв'язку або через комп'ютер, посадовими особами, у вигляді позбавлення волі від 3 до 7 років.

У судовій практиці України немає випадків притягнення до кримінальної відповідальності за зйомку або прослуховування робочого телефону, проте як вже довели раніше у світовій практиці, такі кейси існують. Тому в разі грубого порушення права на таємницю приватного життя, слід звертатися в правоохоронні органи, оскільки незаконний збір інформації, використання незаконних засобів збору інформації про людину - дії, що караються кримінально.

Джерело: Протокол

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»