• Посилання скопійовано

Дерегуляція трудових відносин: оприлюднено проєкт змін до КЗпП

Зокрема, Мінекономіки пропонує спростити процедури укладення строкового трудового договору та проходження випробування при прийнятті на роботу. А також скасувати ведення графіку відпусток та уточнити норми щодо матеріальної відповідальності працівників

Дерегуляція трудових відносин: оприлюднено проєкт змін до КЗпП

СПО профспілок оприлюднило для обговорення проєкт Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин".

Як зазначено у пояснювальній записці, розроблено його з метою лібералізації та дебюрократизації трудових відносин, а також спрощення ведення бізнесу.

Для цього пропонується внести низку змін до КЗпП та Законів "Про охорону праці""Про відпустки", "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності". А саме:

  1. спростити процедури укладення строкового трудового договору та проходження випробування при прийнятті на роботу;
  2. оптимізувати порядок надання роботодавцем інформації працівникові про умови, що застосовуються до трудового договору (в тому числі щодо режиму роботи і часу відпочинку, відпусток та ін.);
  3. виключити необхідність погодження припинення трудових відносин у ряді випадків з представниками профспілок.

Зокрема, у ст. 23 КЗпП уточнюється, що трудовий договір може бути:

  • безстроковим, що укладається на невизначений термін;
  • строковим, що укладається на визначений строк, встановлений за погодженням сторін або на час виконання певної роботи, але не більше ніж на 5 років.

В окремій статті 23-1 КЗпП буде прописано 14 підстав, за наявності яких укладатимуть строковий трудовий договір. У строковому трудовому договорі, укладеному в письмовій формі, можна буде встановлювати додаткові підстави для його припинення.

Уточено також норми щодо випробування при прийнятті на роботу. Так, випробування не встановлюватиметься при укладенні трудового договору:

  • з особою, яка не досягла 18-ти років;
  • з вагітною жінкою;
  • строком до 12 місяців;
  • з особою з інвалідністю, направленою на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи;
  • в інших випадках, передбачених законодавством.

Увага! Виключається також необхідність обов'язкового складання роботодавцем правил внутрішнього трудового розпорядку або графіків змінності. Їх ведення залишать на розсуд роботодавця.

Час початку і закінчення щоденної роботи (зміни) встановлюватимуть у трудовому договорі, укладеному у письмовій формі.

До надурочних робіт та роботи у вихідні пропонується залучати працівників у виняткових випадках та після інформування профспілки.

Також пропонують скасувати ведення графіку відпусток та подання повідомлень про початок відпустки. Їх ведення також залишиться на розсуд роботодавця.

А ще у новій редакції буде викладено розділ IX КЗпП "Матеріальна відповідальність працівника".

 ***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»