• Посилання скопійовано

Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю: на що звернути увагу?

Підприємства та ФОП, які використовують найману працю, самостійно здійснюють працевлаштування осіб з інвалідністю у рахунок нормативів робочих місць

Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю: на що звернути увагу?

Держпраці в Тернопільській області роз'яснила деякі питання щодо нормативів робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю.

У яких документах відображається норматив робочих місць для осіб з інвалідністю?

Норматив щодо робочих місць для осіб з інвалідністю відображається у звітності, яка щорічно подається до Фонду соціального захисту іннвалідів за місцем реєстрації підприємства, установи, організації чи фізичної особи – підприємця. Форма звітності затверджена Міністерством соціальної політики України.

Хто здійснює працевлаштування осіб з інвалідністю в рахунок нормативів?

Підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій осіб з інвалідністю, фізичні особи, які використовують найману працю, самостійно здійснюють працевлаштування осіб з інвалідністю у рахунок нормативів робочих місць.

Чи включається в середньооблікову чисельність працівників для обрахунку нормативу фізична особа – підприємець?

Ні, не включається. Адже, фізична особа – підприємець є роботодавцем. Зокрема, частина 1 статті 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю» передбачено, що норматив розраховується для ФОП, які використовують найману працю, із середньообліковою кількістю штатних працівників облікового складу.

Чи поширюється норматив для працевлаштування осіб з інвалідністю для фізичної особи – підприємця?

Норматив робочих місць для осіб з інвалідністю поширюється як на підприємсва, установи, організації, так і на фізичних осіб підприємців.

Якщо на підприємстві протягом року змінюється кількість штатних працівників, як правильно вирахувати середньооблікову чисельність працівників за рік для правильного розрахунку нормативу робочих місць?

Відповідно до частини 5 статті 19 Закону України «Про основи соцііальної захищеності осіб з інвалідністю» виконанням нормативу робочих місць у кількості, визначеній згідно з частиною першою статті 19 зазначеного Закону України, вважається працевлаштування підприємством, установою, організацією, у тому числі підприємством, організацією громадських організацій осіб з інвалідністю, фізичною особою, яка використовує найману працю, осіб з інвалідністю, для яких це місце роботи є основним, незалежно від того чи працевлаштована особа з інвалідністю на повний чи неповний робочий час.

Тобто, для дотримання нормативу необхідно, щоб для особи з інвалідністю це було основним місцем роботи.

***

Читайте також:    

Джерело: Держпраці у Тернопільській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»