• Посилання скопійовано

Наказ на проведення індексації зарплати – потрібен чи ні?

Що таке індексація зарплати? Чи можна встановити власні правила індексації зарплати у колективному договорі? Чи обов’язково видавати наказ на проведення індексації?

Наказ на проведення індексації зарплати – потрібен чи ні?

Коментар до листа Мінсоцполітики від 03.02.2020 р. №1476/0/290-20/51

Правові, економічні та організаційні основи проведення індексації грошових доходів визначено Законом від 03.07.1991 р. №1282-ХІІ «Про індексацію грошових доходів населення».

Правила обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації та нарахування сум індексації прописані у Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженому постановою КМУ від 17.07.2003 р. №1078.

За визначенням, індексація грошових доходів населення – це встановлений законами та іншими нормативно-правовими актами України механізм підвищення грошових доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг (ст. 1 Закон про індексацію).

І вже у визначенні ми знаходимо відповідь на одне зі запитань, яке ми задали на початку цієї статті. Як правило, що і як індексується, визначається законодавчими та нормативними актами, а не колективними договорами та наказами керівника – вони можуть бути складені, але повинні враховувати норми законодавства. 

Головна з таких норм – це те, що індексація є державною мінімальною гарантією в оплаті праці. Про це неодноразово зазначали фахівці Держпраці. А отже, індексувати зарплату в розмірі меншому, ніж встановлено Законом №1282 та Порядком №1078 – не можна!

Відповідно до ст. 33 Закону «Про оплату праці» в період між переглядом розміру мінімальної заробітної плати індивідуальна заробітна плата підлягає індексації згідно з чинним законодавством. Статтею 95 КЗпП передбачено, що заробітна плата підлягає індексації у встановленому законодавством порядку.

Тобто ці закони, які регулюють трудові відносини, теж наполягають на проведенні індексації. А оскільки індексація заробітної плати передбачена КЗпП, вона є мінімальною державною гарантією.

 

Що можна зазначити щодо індексації в колдоговорі?

У п. 5 Порядку №1078 зазначається, що працівникам підприємств i організацій, які перебувають на госпрозрахунку, підвищення заробітної плати у зв’язку зі зростанням рівня інфляції провадиться у порядку, визначеному у колективних договорах, але не нижче норм, визначених Законом про індексацію та Порядком №1078.

Це означає, що на госпрозрахункових (небюджетних) організаціях індексацію можна провадити в більшому розмірі, ніж передбачено законодавством, а також індексувати не лише оклад, а й, наприклад, середню зарплату для відпускних чи інші виплати. Якщо роботодавець на це згоден – це можна узгодити у колдоговорі. Але якщо узгодили – це зобов’язання доведеться виконувати!

Нагадаємо, що відповідно до ст. 18 Закону «Про колективні договори і угоди» на осіб, які представляють роботодавця чи профспілки або інші уповноважені трудовим колективом органи і з вини яких порушено чи не виконано зобов’язання щодо колективного договору, угоди, накладається штраф до 100 н.м.д.г. (1700 грн), і вони також несуть дисциплінарну відповідальність аж до звільнення з посади. 

На вимогу профспілок, іншого уповноваженого трудовим колективом органу роботодавець зобов’язаний вжити заходів, передбачених законодавством, до керівника, з вини якого порушуються чи не виконуються зобов’язання щодо колективного договору, угоди.

Порядок і строки накладення штрафів, передбачених цим Законом, регламентуються КУпАП. Справи з цих питань розглядаються судом за поданням однієї зі сторін колективного договору, угоди або відповідних комісій згідно зі ст. 20 Закону.

Тож, перш ніж передбачати щось подібне в колдоговорі, слід зважати на свої фінансові можливості.

 

Чи потрібен наказ на проведення індексації зарплати? 

Фахівці Мінсоцполітики у коментованому листі зауважили, що Закон про індексацію та Порядок №1078 не передбачають норм та положень щодо необхідності видання наказу в разі настання права на проведення індексації грошових доходів на підприємствах, установах, організаціях.

Оскільки індексація зарплати передбачена нормами закону, то неважливо є на підприємстві такий наказ чи немає – норму закону потрібно виконувати. 

***

Читайте також:

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»