• Посилання скопійовано

Трудові гарантії для донорів крові оновлено: зміни до ст. 124 КЗпП

25.01.2021 року набрав чинності новий закон щодо безпеки та якості донорської крові, який поміж всього передбачає і оновлення статті КЗпП про гарантії для донорів крові

Трудові гарантії для донорів крові оновлено: зміни до ст. 124 КЗпП

25 січня 2021 року набрав чинності Закон від 30.09.2020 р. №931-ІХ «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові». Він визначає правові та організаційні засади державної політики щодо організації заготівлі, тестування, переробки, зберігання, розподілу, транспортування та реалізації донорської крові та компонентів крові, функціонування системи крові, визначає стандарти безпеки та якості донорської крові та компонентів крові з метою забезпечення рівного доступу населення України до якісних і безпечних компонентів донорської крові у необхідній кількості, організації обігу донорської крові та компонентів крові, забезпечення безпеки та здоров’я донорів крові та компонентів крові, а також їх реципієнтів, захисту їхніх прав та законних інтересів.

Тоді ж втрачає чинність Закон від 23.06.1995 р. №239/95-ВР «Про донорство крові та її компонентів».

Наразі нас цікавить те, що Закон №931-ІХ містить оновлену редакцію ст. 124 КЗпП щодо гарантій для донорів. Тепер вона виглядатиме так:

«Стаття 124. Гарантії для донорів

У дні медичного обстеження та донації крові та/або компонентів крові особа, яка виявила бажання здійснити донацію крові та/або компонентів крові, звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації незалежно від форми власності, із збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів власника відповідного підприємства, установи, організації або уповноваженого органу. Такій особі безпосередньо після кожного дня здійснення донації крові та/або компонентів крові надається день відпочинку із збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів власника відповідного підприємства, установи, організації або уповноваженого органу. За бажанням такої особи цей день приєднується до щорічної відпустки.»

Тобто, як і раніше, у дні медичного обстеження, в день донації та в день після донації за працівником зберігається середній заробіток. Але у новій редакції статті зроблено акцент, що у ці дні працівник повністю звільнений від роботи (а не що за ним у цей день зберігається середній заробіток).

І ще нові правила поширюються на підприємства, установи та організації незалежно від форми власності. Отже, від ФОП тепер цього закон не вимагає (проте, що думає щодо цього Мінекономіки та Держпраці, ми дізнаємось з майбутніх розяснень). 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»