• Посилання скопійовано

Внутрішнє сумісництво: як правильно оформити?

У разі внутрішнього сумісництва трудові відносини за основною посадою та за посадою за сумісництвом оформлюють окремо

Внутрішнє сумісництво: як правильно оформити?

Держпраці у Дніпропетровській області надає роз’яснення щодо оформлення трудових відносин при роботі за сумісництвом.

Відповідно до ч. 2 ст. 21 КЗпП працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної та творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному чи одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Коли працівник здійснює свою трудову діяльність на тому самому підприємстві – це класифікують як внутрішнє сумісництво, а коли на іншому – як зовнішнє. У разі працевлаштування зовнішнім сумісником згоди адміністрації за місцем основної роботи не потрібно. Загальна тривалість роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, протягом місяця не має перевищувати половини місячної норми робочого часу відповідно п. 2 до Постанови від 03.04.1993 р. №245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій»  (далі – Постанова №245). На підприємствах інших форм власності працювати за сумісництвом можна більше, ніж установлено п. 2 Постанови №245.

Трудова книжка працівника зберігається за основним місцем його роботи, отже, запис до неї на роботі за сумісництвом не вносять. Проте, відповідно до п. 2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці України, Мін’юсту України, Мінсоцзахисту України від 29.07.1993 р. №58, за бажанням працівника, запис відомостей про роботу за сумісництвом провадять за основним місцем роботи окремим рядком на підставі витягів із наказів про роботу за сумісництвом.

У разі внутрішнього сумісництва трудові відносини за основною посадою та за посадою за сумісництвом оформлюють окремо. За кожною посадою визначають тривалість робочого часу, окремий порядок оплати праці, надання відпусток й інші істотні положення договору. Табель обліку використання робочого часу як зовнішніх, так і внутрішніх працівників-сумісників ведуть окремо від табеля використання робочого часу за основним місцем роботи.

Іноді постає запитання: чи можна працівника, який трудиться за сумісництвом, перевести (без звільнення) на ту саму посаду, яку він обіймає, на основне місце роботи? Якщо працівник лишається працювати на тій самій посаді в межах підприємства, то переведення в розумінні ст. 32 КЗпП не може бути застосовано. У цьому разі працівників спочатку потрібно звільняти з посади за сумісництвом, а потім приймати за основним місцем роботи.

***

Читайте також:

Джерело: Держпраці у Дніпропетровській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»