• Посилання скопійовано

Як подавати е-відомості про трудову діяльність: проєкт порядку від ПФУ

Оприлюднено проєкт Порядку подання відомостей про трудову діяльність працівника, ФОП, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі

Як подавати е-відомості про трудову діяльність: проєкт порядку від ПФУ

Нагадаємо, що за п. 4 Постанови КМУ №1084 Пенсійний фонд мав ще понад рік тому визначити порядок подання відомостей про трудову діяльність працівника, фізичної особи - підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі. Проте взялися за це лише зараз.

Так, на сайті СПО об’єднань профспілок розміщено проєкт постанови ПФУ, яким затверджується Порядок подання відомостей про трудову діяльність працівника, фізичної особи - підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі.

Згідно з ним, відомості протрудову діяльність працівника подаються страхувальником за працівників або самим працівником. Подаються вони через вебпортал електронних послуг ПФУ в електронній формі з обов'язковим накладанням кваліфікованого електронного підпису страхувальником або працівником, які подають таку інформацію, одним із таких способів:

  • у вигляді копій документів, виготовлених шляхом сканування;
  • в оцифрованому вигляді - шляхом створення запису в електронному кабінеті страхувальника або застрахованої особи на вебпорталі електронних послуг ПФУ, до якого додаються скановані копії документів, на підставі яких створюється запис.

Електронні копії сторінок трудової книжки та документів про стаж, що визначені Порядком №637, виготовляються шляхом сканування в кольоровому форматі з оригіналів документів. Вони мають містити всі сторінки трудової книжки у хронологічному порядку та поля відповідних документів.

Електронний запис складається з переліку відомостей про трудову діяльність працівника:

  • найменування роботодавця або ПІБ (за наявності) та ідентифікаційний код згідно з ЄДРПОУ або реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та/або номер паспорта (для осіб, які відмовилися через релігійні переконання від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків);
  • періоди: роботи, навчання, практики, служби, догляду, безробіття, стажування, відносин за договорами ЦПХ, виправних робіт, сумісництва;
  • переведення з посади на іншу посаду чи роботу;
  • назва посади, професія, спеціальність, кваліфікація, вид роботи, структурний підрозділ;
  • причина припинення трудових відносин, навчання, практики, проходження служби, відносин за договорами ЦПХ, догляду, безробіття, виправних робіт;
  • вид документа, його номер і дата, на підставі якого внесено запис.

Якщо електронний запис створено з помилками та відправлено, формується новий електронний запис.

У разі її затвердження постанова набере чинності через 10 днів з дня її офіційного опублікування.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»