• Посилання скопійовано

Щорічна відпустка після декретної: як порахувати відпускні?

Мінекономіки видало лист, у якому нагадало правила надання щорічної оплачуваної відпустки працівникам, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною. А ми розповімо (на прикладі), як порахувати таким працівникам відпускні

Щорічна відпустка після декретної: як порахувати відпускні?

Коментар до листа від 28.04.2021 р. №4712-06/25508-07

Декретні відпустки – для кого вони?

Почнемо ми з самого початку, про який у коментованому листі Мінекономіки не йдеться, проте це важливо. У травні 2021 року у порядок надання відпусток для догляду за дитиною внесли зміни (про що ми повідомляли тут).

Насправді і раніше чоловік мав право скористатися відпусткою для догляду за дитиною. Проте зараз це право чітко і кілька разів закріпили і в КЗпП, і в Законі про відпустки.

До 09.05.2021 р. декретними відпустками  кадровики називали два види відпусток:

  • відпустка по вагітності та пологах (якими користувалися лише жінки);
  • відпустка для догляду за дитиною до 3-х років, а в деяких випадках і до 6 років (якими користувалися і чоловіки, дивіться про це, наприклад, тут).

З 09.05.2021 р. таких відпусток стало три:

  • відпустка по вагітності та пологах залишається виключно жіночою;
  • щодо відпустки для догляду за дитиною в ст. 179 КЗпП та ст. 18 Закону про відпустки внесли уточнення – прописали, що ця відпустка надаватиметься матері або батьку. Втім, право догляду для решти родичів, наприклад, діда або баби, теж залишається.

Зверніть увагу! З’явилася норма, за якою  якщо ця відпустка закінчується достроково, про це треба повідомити роботодавця не менше ніж за 10 днів!

З’явився третій вид відпусток – відпустка при народженні дитини (нова стаття 77-3 КЗпП і 19-1 Закону про відпустки).

 

Чи дає відпустка для догляду право на щорічну відпустку?

У коментованому листі Мінекономіки нагадав, що під час відпустки для догляду за дитиною у працівника є право працювати, але лише в режимі неповного робочого часу.

А час такої роботи (навіть під час декретної відпустки), виходячи з  п. 1 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки,  входить до стажу, який дає право на щорічну основну відпустку.

Від себе додамо, що відпустка для догляду за дитиною, під час якої працівник не працював, на жаль, стаж не збільшує (п. 3 – 4 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки)!

 

Як із відпустки для догляду піти в щорічну відпустку?

Як зазначено у коментованому листі Мінекономіки, поєднати відпустку для догляду і роботу в режимі неповного робочого часу можна. А от поєднати відпустку для догляду і щорічну основну відпустку – ні. Щоб скористатися правом на оплачувану щорічну відпуску, працівнику треба перервати відпуску для догляду за дитиною.

Гнучкий характер цього виду декретної відпустки полягає в тому, що працівник може на свій розсуд  у будь-який час припинити відпустку для догляду за дитиною, а потім знову піти в таку відпустку або, перебуваючи у такій відпустці, приступити до роботи на умовах неповного робочого часу!

Таким чином, для надання працівнику щорічної відпустки він або вона має перервати відпустку для догляду за дитиною. Припинення відпустки відбувається шляхом видання роботодавцем наказу (розпорядження) про припинення відповідної відпустки на підставі заяви працівника. Після закінчення щорічної відпустки за заявою працівника йому або їй знову може бути надано відпустку для догляду за дитиною.

 

Як порахувати відпускні у такому випадку?

Питанню застосування Порядку № 100 (з останніми змінами) при розрахунку відпускних у 2021 році ми вже присвячували ряд матеріалів:

Тому зараз покажемо на прикладі, як порахувати середню зарплату у випадку, якому присвячена ця стаття.

Приклад 1. Працівниця перебувала з 01.01.2020 р. у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років, водночас працюючи в режимі неповного робочого часу – 0,25 ставки. Вона перервала цю відпустку з 01.06.2021 р., щоб піти у щорічну основну відпустку. Як порахувати середню зарплату для оплати щорічної відпустки, якщо оклад працівниці становить 10000 грн?

Відповідно до п. 7 Порядку №100 нарахування виплат за час щорічної відпустки провадиться шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів (за винятком святкових і неробочих днів).

Відобразимо вищезазначене у формулі:

Сзп = ЗП : (Д к – Дс – Дпп),

Де, Сзп – середньоденна зарплата для розрахунку відпускних;

ЗП – загальна сума заробітної плати, що нарахована у розрахунковому періоді;

Дк – кількість днів календарних у розрахунковому періоді;

Дс – кількість днів святкових у розрахунковому періоді;

Дпп – кількість днів протягом яких працівник не працював з поважних причини і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково.

Для визначення суми відпускних середньоденний заробіток множимо на  число календарних днів відпустки.

Оскільки у розрахунковому періоді (червень 2020 - травень 2021) працівниця працювала, хоч і в режимі неповного робочого часу, розрахунковий період не зменшується і до розрахунку відпускних беруться усі нараховані працівниці суми доходів у вигляді зарплати.

  • 10 000 грн х 0,25 × 12 місяців = 30 000 грн, – фактичний дохід працівниці за дванадцять місяців;
  • 30 000 грн : 355 кал. дн. = 84,51 грн, – середньоденна заробітна плата.

 

Приклад 2. Працівниця перебувала з 01.01.2020 р. у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років, не працювала і зарплати не отримувала. Вона перервала цю відпустку з 01.06.2021 р., щоб піти у щорічну основну відпустку. Як порахувати середню зарплату для оплати щорічної відпустки, якщо оклад працівниці становить:  А) 10000 грн; Б) 5000 грн?

Пунктом 2 Порядку №100 встановлено, що обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпустки здійснюється, виходячи з виплат за останні дванадцять календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

Водночас у зазначеному випадку працівниця перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років, тому не мала заробітної плати. Тобто розрахунок необхідно здійснювати з урахуванням абзацу третього пункту 4 Порядку, а саме виходячи з посадового окладу, встановленого на час розрахунку. А якщо він менший за мінімальну зарплату (вона у червні 2021 року становить 6000 грн.), то виходячи з такої мінімальної зарплати.

Отже, середня заробітна плата для оплати часу відпустки становитиме:

Варіант А:

  • 10 000 грн × 12 місяців = 120 000 грн, – умовний дохід працівниці за дванадцять місяців;
  • 120 000 грн : 355 кал. дн. = 338,03 грн, – середньоденна заробітна плата;

Варіант Б:

  • 6 000 грн × 12 місяців = 72 000 грн, – умовний дохід працівниці за дванадцять місяців;
  • 72 000 грн : 355 кал. дн. = 202,82 грн, – середньоденна заробітна плата.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»