• Посилання скопійовано

Як надаватимуть відпустки для батьків при народженні дитини: проєкт порядку

На сайті СПО профспілок опубліковано проєкт Порядку надання відпустки при народженні дитини (відповідно до ст. 19-1 Закону «Про відпустки»)

Як надаватимуть відпустки для батьків при народженні дитини: проєкт порядку

Нагадаємо, що з 9 травня діє Закон №1401 щодо надання батькам при народженні дитини оплачуваної відпустки тривалістю до 14 днів за рахунок роботодавця. Докладно його норми ми розглянули в аналітиці від редакції.

Згідно з п. 2 Перехідних положень цього Закону, Уряду доручено у місячний строк після набрання чинності привести нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом та затвердити нові, необхідні для реалізації цього Закону. Крім того, новою ст. 19-1 Закону "Про відпустки" передбачено, що Кабмін має встановити Порядок надання відпустки при народженні дитини.

З огляду на це, розроблено проєкт постанови КМУ, яким пропонується затвердити Порядок надання відпустки при народженні дитини. Його текст  оприлюднено на сайті СПО профспілок. Він визначає механізм та умови надання одноразової оплачуваної відпустки при народженні дитини відповідно до ст. 19-1 Закону "Про відпустки".

Нагадаємо, що право на таку відпустку матимуть (це передбачено і в проєкті Порядку):

  • чоловік, дружина якого народила дитину;
  • батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки;
  • баба або дід, або інший повнолітній родич дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком).

Додатково у Порядку наведено визначення термінів, якими слід керуватися при наданні відпустки ("одинока мати", "одинокий батько", "інший повнолітній родич дитини").

Крім того, конкретизовано строк, в межах якого надається відпустка: одноразово тривалістю, що визначається працівником в заяві про її надання (але не більше 14 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів), не пізніше трьох місяців з дня народження дитини. Ця відпустка може бути використана не пізніше 104-го дня з дня народження дитини. Поділу на частини вона не підлягає. Зарплата за час цієї відпустки виплачується не пізніше трьох днів з дня її початку.

Також у проєкті Порядку:

  • визначено підстави для надання відпустки (перелік документів) для кожної категорії осіб, що мають на неї право;
  • прописано норми про тривалість відпустки при народженні двох і більше дітей (у такому разі тривалість відпустки не збільшується!);
  • визначено порядок надання відпустки у разі зміни місця роботи протягом строку, що дає право на відпустку.

У разі затвердження постанова набере чинності з дня офіційного опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»