• Посилання скопійовано

В який строк можна застосувати до працівника дисциплінарне стягнення?

Фахівці Держпраці навели правила визначення строку застосування дисциплінарного стягнення

В який строк можна застосувати до працівника дисциплінарне стягнення?

До відділу з питань додержання законодавства про працю у Павлоградському регіоні управління з питань праці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області звернувся керівник відділу кадрів одного з підприємств м. Павлоград з питанням визначення строку застосування дисциплінарного стягнення працівнику який перебуває у відпустці у зв’язку з навчанням у вищому навчальному закладі.

Головним державним інспектором відділу Наталією Старіковою було роз’яснено, що відповідно до ст. 148 КЗпП дисциплінарне стягнення застосовується власником або уповноваженим ним органом безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, не рахуючи часу звільнення працівника від роботи у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або перебування його у відпустці.

Оскільки в ст. 148 КЗпП відсутня вказівка щодо виду відпустки, то будь-яка відпустка, яка передбачена Законом України «Про відпустки» або іншими законами, не рахується при визначенні строку для застосування дисциплінарного стягнення.

Разом з тим роботодавцю слід пам’ятати, що дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше шести місяців з дня вчинення проступку.

До того ж інспектором праці було наголошено, що порядок застосування дисциплінарного стягнення встановлюється ст. 149 КЗпП, яка передбачає: до застосування дисциплінарного стягнення власник або уповноважений ним орган повинен зажадати від порушника трудової дисципліни письмові пояснення. При цьому відсутність таких пояснень не перешкоджає застосуванню стягнення, якщо власник зможе довести те, що пояснення від працівника він зажадав, але працівник їх не дав. Як правило, на підтвердження відмови працівника дати пояснення по суті порушення трудової дисципліни є акт, складений за підписом кількох осіб.

Окрім цього, ст. 149 КЗпП передбачено, що за кожне порушення трудової дисципліни може бути застосовано лише одне дисциплінарне стягнення, це відповідає правилу ч. 1 ст. 61 Конституції, яке забороняє за одне й те саме порушення двічі притягати до юридичної відповідальності одного і того ж виду.

Стягнення оголошується в наказі (розпорядженні) і повідомляється працівникові під розписку.

***

Читайте також:

Джерело: ДПС у Дніпропетровській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»