• Посилання скопійовано

Як підтвердити трудові навички, якщо немає диплому?

В Україні створюється мережа кваліфікаційних центрів. Особа, котра має бажання підтвердити свою кваліфікацію, повинна звернутися в кваліфікаційний центр, пройти практичне і теоретичне оцінювання, і в разі успішного проходження вона отримає сертифікат, який даватиме право на офіційне працевлаштування та допуск до певних видів робіт

Як підтвердити трудові навички, якщо немає диплому?

Міністерство юстиції України зареєструвало наказ Міністерства освіти і науки України про Типове положення про кваліфікаційний центр. Це положення визначає основні завдання, функції, права та обов’язки кваліфікаційного центру.

Як передбачено Законом України «Про освіту», такі центри, аби набути право видавати сертифікати, які підтверджують професійну кваліфікацію, повинні бути акредитовані Національним агентством кваліфікацій (НАК). Їх створюватимуть роботодавці, заклади освіти, професійні асоціації, інші зацікавлені суб’єкти. Вони будуть здійснювати оцінювання результатів навчання осіб (зокрема, здобутих шляхом неформального навчання чи інформальної освіти), присвоєння та/або підтвердження професійних кваліфікацій, а також здійснювати визнання відповідних професійних кваліфікацій, здобутих у інших країнах.

Розробником документу є Національне агентство кваліфікацій, яке покликане розбудовувати національну систему кваліфікацій, і відповідає за акредитацію кваліфікаційних центрів як важливих інституцій, котрі дають змогу впроваджувати концепцію навчання впродовж життя, створюють можливості для визнання професійного досвіду. Формування мережі кваліфікаційних центрів та унормування їхньої діяльності перебачено Концепцією реалізації державної політики у сфері професійної (професійно-технічної) освіти, ухваленою Урядом України в 2020 році.

«Відтепер для того, аби працювати електромонтером, кухарем, кранівником, слюсарем, токарем абощо, не потрібно обов’язково навчатися у закладі освіти. Неважливо, де людина навчилася і здобула необхідні знання. Чи це було в закладі освіти, чи в YouTube, чи працюючи в Польщі, або відвідуючи курси. Важливо, щоб людина володіла необхідними вміннями і компетентностями», – зазначає голова Національного агентства кваліфікацій Юрій Баланюк.

За його словами, особа, котра має бажання підтвердити свою кваліфікацію, повинна звернутися в кваліфікаційний центр, пройти практичне і теоретичне оцінювання і вразі успішного проходження, вона отримає сертифікат, який даватиме право на офіційне працевлаштування та допуск до певних видів робіт.

«В Україні велика кількість людей володіє певними професійними навичками, але підтвердження кваліфікації не мають. У нас є мільйони заробітчан, котрі навчилися необхідних знань безпосередньо на роботі. Є ті, кому за 30 років і вони вже точно не сядуть за парту, аби вчитися кілька років. Однак всі ці люди можуть працювати офіційно, їм потрібно дати можливість підтвердити свої вміння, навички і компетентності. І таку можливість дають кваліфікаційні центри», – наголошує голова Національного агентства кваліфікацій Юрій Баланюк.

В Національному агентстві кваліфікацій також зазначають, що найближчого часу буде підготовлений ще один надважливий документ – Порядок акредитації кваліфікаційних центрів і тоді система визнання результатів інформального й неформального навчання запрацює повноцінно.

***

Читайте також: В Україні запустять Реєстр кваліфікацій: для чого він необхідний?

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»