• Посилання скопійовано

Додаткова соціальна відпустка на дітей: хто має на неї право і як його довести?

Кому та як надається додаткова соціальна відпустка на дітей? Чи можна ділити її на частини? Чи треба підтверджувати, що інший з батьків не користувався такою відпусткою? Чи надається додаткова соціальна відпустка матері, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років?

Додаткова соціальна відпустка на дітей: хто має на неї право і як його довести?

Коментар до листів Мінекономіки від 10.08.2021 р. №4712-06/40796-07,
 від 10.08.2021 р. №4712-06/40797-07

Кому надається відпустка?

У цій статті у центрі уваги буде додаткова соціальна відпустка, яка надається  одному з батьків, у яких є:

  • двоє або більше дітей віком до 15 років;
  • дитина з інвалідністю або які усиновили дитину;
  • особа з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи;
  • дитина, яку усиновили.

Нагадаємо, що вищезазначені особи мають право щорічно на додаткову оплачувану відпустку тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП).

Згідно зі ст. 19 Закону про відпустки, за наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

 

Коли надається відпустка та чи можна ділити її на частини?

Зазначена відпустка є соціальною і надається в будь-який час календарного року, незалежно від відпрацьованого часу.

Відповідно до частини сьомої ст. 20 Закону про відпустки,  додаткові відпустки працівникам, які мають дітей, надаються понад інші щорічні відпустки та у разі потреби переносяться на інший період або продовжуються у порядку, визначеному ст. 11 Закону.

До того ж ця відпустка накопичується з року в рік. Дні відпустки не згорають, навіть якщо працівник в поточному році нею не скористався. А у разі звільнення працівника за невикористані дні такої відпустки працівникам сплачується грошова компенсація (ст. 24 Закону).

До того ж, хоча дозволено ділити на частини лише щорічні відпустки (ст. 12 Закону про відпустки), на думку Мінсоцполітики, яку вони висловили у листі від 12.05.2015 р. №256/13/116-15, працівник, який має право на відпустку на дітей тривалістю 17 к. д., може поділити її на частини. Але  лише на дві частини – 10 і 7 к. д. Звісно, це лише думка фахівців міністерства, яка може й змінитися. Тому ділити такі відпустки чи ні – вирішує кожен для себе сам.

 

Підтвердні документи для надання відпустки

Зверніть увагу, що відпустка надається лише «одному з батьків» і це є ключовий момент.

З норм, зазначених у ст. 19 Закону про відпустку, вбачається, що один з батьків дітей має право на додаткову соціальну відпустку за умови, що інший з батьків дітей у поточному календарному році не скористався своїм правом на таку відпустку.

На жаль, законодавством не визначено переліку документів, які слід пред'явити одному з батьків для підтвердження того, що мати (батько) не скористалася(-вся) правом на додаткову соціальну відпустку.

Таким чином, на думку фахівців Мінекономіки,  роботодавцю може бути надано будь-який належним чином оформлений та засвідчений в установленому порядку документ, у якому з достатньою достовірністю підтверджується, що іншому з батьків дітей не надавалася така соціальна відпустка.

Рішення про надання зазначеної соціальної відпустки приймається роботодавцем з урахуванням наданих документів.

Ситуація 1 (назвемо її «проста»). І батько, і мати є найманими працівниками. Мають троє дітей віком до 15 років. Які підтвердні документи надати матері своєму роботодавцеві для отримання додаткової соціальної відпустки на дітей у 2021 році?

Мати дитини разом зі заявою про відпустку та свідоцтвами про народження дітей надає документ, який підтверджує, що батько дітей не скористався відпусткою на дітей за цей календарний рік.Таким документом може бути довідка з місця роботи батька у довільній формі, що той не використав відпустку на дітей за 2021 рік.

Ситуація 2. Тато – ФОП, мати – найманий працівник. Мають двох дітей до 15 років. Які підтвердні документи надати матері своєму роботодавцеві для отримання додаткової соціальної відпустки на дітей у 2021 році?

Єдиним варіантом тут може бути (на нашу думку) надання виписки чи витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (ЄДР), що батько дитини зареєстрований як фізична особа – підприємець. Але і цей документ не дає 100% впевненості, що батько ніде не працює.

Ситуація 3. Мама не працює, тато – найманий працівник. Мають двох дітей до 15 років. Які підтвердні документи слід надати батьку своєму роботодавцеві для отримання додаткової соціальної відпустки на дітей у 2021 році? 

Ось тут ситуація складна для роботодавця батька. Позаяк батько може надати роботодавцю лише заяву та свідоцтва про народження дітей, але жодних підтверджень від матері надати не може.

Як варіант, це може бути довідка з центру зайнятості, якщо мати перебуває на обліку як безробітна. А якщо ні? У цій ситуації роботодавець надати відпустку не може, оскільки не має документа, що підтверджує ненадання такої відпустки матері.

А далі,  якщо батько буде звільнятися, що з компенсацією за невикористану відпустку?

Компенсувати наче й підстав немає, оскільки документів від матері немає. Але й не компенсувати ризиковано, оскільки всі суми (заробітна плата, вихідна допомога, компенсація за невикористану відпустку, оплата за час тимчасової непрацездатності тощо), належні до сплати працівникові, мають бути виплачені у день його звільнення.

Закон прямо покладає на підприємство, установу, організацію обов`язок провести зі звільненим працівником повний розрахунок, виплатити всі суми, що йому належать.

У разі невиконання такого обов`язку з вини власника або уповноваженого ним органу настає передбачена ст. 117 КЗпП відповідальність. За нею, у разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені у ст. 116 КЗпП, за відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

На думку автора, у таких складних ситуаціях потрібне роз’яснення, що заява працівника на відпустку, у якій він повідомляє, що інший з батьків не скористався такою відпусткою, буде достатнім для роботодавця підтвердженням. А чому ні? Це документ, а за правдивість наведених у ньому даних має відповідати працівник!

Але оскільки Мінекономіки та Мінсоцполітики (раніше) не дали такого роз’яснення, треба чекати на судову практику, а її поки ще немає.

Ситуація 4 (тут автор пропонує зазирнути, наприклад, у 2025 рік). Батько і мати працюють. Мають дітей віком до 15 років. Батько звільняється з роботи у 2025 році. Батьки жодного разу не користувалися дитячою соціальною відпусткою. Які підтвердні документи слід надати батькові своєму роботодавцеві для отримання грошової компенсації у день звільнення у 2025 році за дні невикористаної відпустки? 

 

Перелік документів має бути такий

1. свідоцтва про народження дітей;

2. довідка від роботодавця матері за 2021 рік, що вона не користувалася такою відпусткою у 2021 р.;

3. довідка від роботодавця матері за 2022 рік, що вона не користувалася відпусткою у 2022 р.;

4. довідка від роботодавця матері за 2023 рік, що вона не користувалася відпусткою у 2023 р.;

5. довідка від роботодавця матері за 2024 рік, що вона не користувалася відпусткою у 2024 р.;

6. довідка від роботодавця матері за 2025 рік, що вона не користувалася відпусткою у 2025 р.

Так, у кадровиків й роботи стало більше, й кількість паперів теж зросла. Втім, якщо роботодавець у матері за ці роки був один, то й довідка може бути одна, за всі роки праці.

Ситуація 5. Мама перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з 2020 року. Батько-ФОП, трудового договору ні з ким не укладав. Мають трьох дітей віком до 15 років. Хто з батьків має право на додаткову соціальну відпустку за 2021 рік?

На жаль, ні тато, ні мама не мають права на «дитячу» відпустку у 2021 році.

Фахівці Мінекономіки у листі від 10.08.2021 р. №4712-06/40796-07 висловили таку позицію. Надання компенсації за додаткову соціальну відпустку матері (батьку) за період її (його) перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку не передбачено, як не передбачено і надання двох відпусток одночасно.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»